Physicaprijs 2013 voor Nikhef-fysici Frank Linde en Stan Bentvelsen

4 februari 2013

Amsterdam, 4 februari 2013 – Frank Linde en Stan Bentvelsen ontvangen de Physicaprijs 2013 voor hun bijdragen aan de ontdekking van het Higgs-deeltje met de Atlasdetector; Frank Linde als voormalig programmaleider van de Nikhef ATLAS-groep (tot 2004) en Stan Bentvelsen als huidige programmaleider (since 2004). 

Frank Linde: "Ik vond de Higgs ontdekking van 4 juli vorig jaar (werk-technisch gezien) al het meest emotionele moment uit mijn carriere. Extra leuk als daar dan ook nog eens een prijs aan verbonden wordt. Ook ontzettend mooi voor Nikhef, temeer omdat vanwege het collaboratieve karakter van veel van ons onderzoek prijzen en premies vaak onze neus voorbij gaan."

Stan Bentvelsen: "Fantastisch dat deze prijs is toegekend aan de experimentele deeltjesfysica. Ik beschouw het als een erkenning voor de jarenlange werkzaamheden van de Nikhef-Atlas groep – die hiermee als geheel de waardering krijgt voor deze ontdekking."

Over de ATLAS-collaboratie:

De ontdekking van het Higgs-deeltje is een enorm collaboratief succes. Een fors aantal Nikhef-onderzoekers uit de ATLAS-groep op Nikhef is nauw betrokken bij het Higgs-onderzoek. De Nikhef-onderzoekers – verbonden aan FOM-Nikhef, Radboud Universiteit Nijmegen en Universiteit van Amsterdam – hebben op alle gebieden (hardware, computing, software, analyse) belangrijke bijdragen geleverd binnen de ATLAS-collaboratie.

Over de Physicaprijs:

De Physicaprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een eminente, in Nederland werkzame, fysicus. De prijs wordt na consultatie van diverse vertegenwoordigers van de natuurkundegemeenschap in Nederland door de voorzitters van de NNV en de Stichting Physica toegekend.

Bijbehorende Physicalezing:

Frank Linde en Stan Bentvelsen zullen de bijbehorende Physicalezing geven in het avondprogramma van FYSICA 2013 op vrijdag 19 april op de TU Delft. De titel van de lezing zal zijn ‘De jacht op de Higgs’, waarbij zowel ingegaan wordt op de start (Frank Linde) als op de ontdekking (Stan Bentvelsen).

Meer informatie:

Origineel NNV-persbericht op www.nnv.nl

Meer informatie over FYSICA op www.fysica.nl

Meer informatie over ATLAS op www.atlas.ch

Afdeling Wetenschapscommunicatie Nikhef: Vanessa Mexner – email – telefoon: 020-592 5075
Prof. dr. Frank Linde (Directeur Nikhef) – email
Prof. dr. Stan Bentvelsen (Nikhef en Universiteit van Amsterdam) – email