PhD defense Wilco den Dunnen @ VU

15 februari 2013

Promotiebericht
Nikhef, 15-02-2013

Polarization effects in proton-proton collisions within the Standard model and beyond

Wilco den Dunnen, promovendus aan het Nikhef, verdedigt zijn proefschrift vrijdag 15 februari 2013 aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Wilco den Dunnen deed berekeningen aan polarisatie-effecten die optreden in proton-protonbotsingen. Hij maakte effecten zichtbaar die voorheen onbekend waren door gebruik te maken van een nieuw theoretisch raamwerk. Met de nieuwe berekeningen kunnen de gegevens die uit botsingsexperimenten, zoals gedaan in de Large Hadron Collider (LHC) op CERN in Geneve, beter worden geïnterpreteerd. Zo blijkt bijvoorbeeld dat de snelheidsverdeling van het onlangs op CERN gevonden deeltje meer informatie bevat dan voorheen werd gedacht. Uit deze snelheidsverdeling kan, in principe, direct worden afgelezen of dit mogelijk het lang gezochte Higgsdeeltje uit het Standaard Model is of dat het iets anders is.

Binnen de deeltjesfysica wordt onderzocht hoe de allerkleinste bouwstenen van de natuur zich gedragen. Om dit mogelijk te maken wordt gebruik gemaakt van deeltjesversnellers die deeltjes versnellen tot zeer dicht bij de lichtsnelheid. De deeltjes die versneld worden zijn vaak protonen, zoals in onder andere CERN’s LHC. Den Dunnen deed theoretische berekeningen aan wat er in deze botsingen plaatsvindt.

In veel van dit soort berekeningen wordt het proton voorgesteld als een collectie ongepolariseerde quarks en gluonen die in dezelfde richting bewegen als het proton. De werkelijkheid is echter complexer: de quarks en gluonen bewegen ook in de richting loodrecht op de voortbewegingsrichting van het proton. Den Dunnen hield hiermee rekening, met als resultaat dat er in werkelijkheid effecten optreden die voorheen afwezig waren in de simpele beschrijving.

Wilco den Dunnen: Polarization effects in proton-proton collisions within the Standard model and beyond (pdf)

De promotie vindt plaats op vrijdag 15 februari, om 11.45 in de aula van de universiteit, De Boelelaan 1105

Promotor: prof.dr. D. Boer
                 prof.dr. P.J.G. Mulders

Contact: Wilco den Dunnen