PhD defense Rob Knegjens @ VU

11 maart 2014

Promotiebericht
Nikhef, 26 februari 2014

Strategieën voor de Jacht op Nieuwe Fysica met Strange Beauty Mesonen

Rob Knegjens, promovendus aan het Nikhef, verdedigt zijn proefschrift dinsdag 11 maart 2014 aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

In deeltjesfysica worden natuurlijke fenomenen omschreven als interacties tussen elementaire deeltjes. Ons huidige begrip van deeltjesfysica is samengevat in het treffend genoemde Standaard Model, een theoretisch raamwerk dat experimentele uitkomsten nauwkeurig kan voorspellen. Echter wordt dit niet beschouwd als het ultieme model van de natuur omdat he teen aantal grote vragen niet kan beantwoorden, met name in de kosmologie. Om het Standaard Model uit te breiden, of te vervangen, zijn we op zoek naar nieuwe fysische verschijnselen in de interacties van elementaire deeltjes. In dit proefschrift heb ik mij gericht op de interacties tussen quarks, elementaire deeltjes die de bouwstenen vormen van veel andere deeltjes. In het bijzonder heb ik theoretisch gekeken naar het gedrag van deeltjes die zijn samengesteld uit zo genoemde "strange" en "beauty" quarks, die we "strange beauty mesonen" noemen. De vervallen van strange beauty mesonen worden momenteel experimenteel gemeten door de Large Hadron Collider (LHC) te CERN in Geneve, de state of the art van deeltjesversnellers. In dit proefschrift zijn strategieën voorgesteld om de aanwezigheid van nieuwe fysische verschijnselen te kunnen waarnemen met de metingen van deze deeltjes. In het bijzonder heb ik aangetoond hoe de effectieve levensduur van deze deeltjes gebruikt kan worden in de zoektocht naar nieuwe fysica. Ook heb ik bijgedragen aan het aanduiden van belangrijke correcties voor de theoretische voorspellingen van experimentele metingen. De voorgestelde strategieën kunnen worden uitgevoerd als de experimentele nauwkeurigheid van de deeltjesdetectoren op het LHC verbetert in de komende jaren.

Strategies to Hunt for New Physics with Strange Beauty Mesons (pdf)

De promotie vindt plaats op dinsdag 11 maart, om 11.45 in de Aula van de Vrije Universiteit Amsterdam, De Boelelaan 1105, Amsterdam.

Promotor: Prof.dr. R. Fleischer

Contact Rob Knegjens