PhD defense Mikolaj Krzewicki @ UU

11 juli 2013

Promotiebericht
Nikhef, 25-06-2013

Anisotropic flow of identified hadrons in heavy-ion collisions at the LHC:
from detector alignment and calibration to measurement

Mikolaj Krzewicki, promovendus aan het Nikhef, verdedigt zijn proefschrift donderdag 11 juli 2013 aan de Universiteit Utrecht.

"Zware-ionenbotsingen aan de LHC geven kans om de eigenschappen van quark-gluon plasma te bestuderen" In relativistische botsingen tussen zware atoomkernen wordt quark-gluon plasma (QGP) geproduceerd, een materietoestand waarin quarks en gluonen quasi-vrij door het medium bewegen. Doorgaans komen quarks alleen in een gebonden toestand voor in hadronen. Waarschijnlijk heeft het QGP enkele microseconden na de Big Bang bestaan, toen het heelal nog dicht en heet genoeg was. QGP bestaat mogelijk nu nog in de kernen van zware neutronensterren, speculeert promovendus Mikolaj Krzewicki. Anisotrope flow is een maat van de impulsanisotropie van deeltjes die worden geproduceerd tijdens een (zware-ionen-)botsing. Het is een gevolg van de initiële ruimtelijke anisotropie van het medium. De initiële anisotropie is voornamelijk het gevolg van een ongeveer ellipsvormig overlapgebied tussen de twee botsende zware ionen en collectief gedrag in het medium. Hogere orde anisotropie (bijvoorbeeld driehoekig of kwadratisch) is het gevolg van fluctuaties van de vorm van de botsende ionen. Met behulp van theoretische modellen die het medium als een relativistisch uitdijende vloeistof beschrijven worden de eigenschappen van het plasma bestudeerd, zoals de dynamische viscositeit per vrijheidsgraad, de expansiesnelheid en tot op een zekere hoogte het deeltjesproductiemechanisme. De metingen van flow van pionen, kaonen en antiprotonen met de ALICE detector bevestigen de verwachtingen van sommige hydrodynamische modellen; het medium gecreëerd in de lood-loodbotsingen aan de LHC gedraagt zich als een bijna ideale vloeistof die bij de hoge LHC botsingsenergie sneller uitdijt dan bij eerdere experimenten met lagere energieën. Het mechanisme van deeltjes- en flowvorming uit het QGP lijkt hier ingewikkelder dan bij eerdere experimenten. Dit geeft Krzewicki motivatie voor meer theoretisch en experimenteel onderzoek."

Mikolaj Krzewicki: Anisotropic flow of identified hadrons in heavy-ion collisions at the LHC: from detector alignment and calibration to measurement (pdf)

De promotie vindt plaats op donderdag 11 juli, om 14.30 in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht, Domplein 29, 3512 JE Utrecht.

Promotoren: Prof.dr. T. Peitzmann, Prof.dr. R.J.M. Snellings
Copromotor: Dr. M. Botje

Contact Mikolaj Krzewicki