PhD defense Maarten Buffing @ VU

16 september 2015

Promotiebericht
Nikhef, 20-8-2015

Kleur en TMD Universaliteit in Hadronische Interacties

Maarten Buffing, promovendus aan het Nikhef, verdedigt zijn proefschrift woensdag 16 september 2015 aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

De materie in de wereld om ons heen bestaat uit atomen, opgebouwd uit protonen, neutronen en elektronen. De protonen en neutronen (nucleonen) bestaan vervolgens weer uit quarks en gluonen (dit zijn evenals elektronen elementaire deeltjes). De quarks en gluonen vormen nucleonen onder invloed van de sterke kernkracht. Ik heb onderzoek gedaan naar de driedimensionale verdelingen van quarks en gluonen in nucleonen. Allereerst hebben deze verdelingen net als de meer bekende koppelingsconstanten een ‘schaal’ afhankelijkheid. Men zou verder allicht verwachten dat deze verdelingen voor protonen altijd hetzelfde zijn en dat als ze eenmaal bepaald zijn, ze voor eens en altijd gebruikt kunnen worden. Als echter naar de afhankelijkheid van de transversale momenta wordt gekeken, de zogenaamde Transverse Momentum Dependent Parton Distribution Functions of TMDs, dan is er nog een extra proces-afhankelijkheid die tot uiting komt in extra factoren en tekens. Dit lijkt op het eerste gezicht vreemd. Afhankelijk van hoe je verdelingen in nucleonen meet, manifesteert deze afhankelijkheid zich op verschillende manieren. Bij een specifiek proces zal het resultaat altijd hetzelfde zijn, ongeacht de meting, maar als de verdelingen in een ander proces gemeten worden zullen verschillen optreden. Gelukkig kan deze afhankelijkheid voorspeld worden. Het blijkt dat er een beperkt aantal basisstructuren zijn voor de TMDs. Met deze universele set structuren komt de voorspelbaarheid van de metingen terug. De proces-afhankelijkheid wordt dan beschreven via berekenbare combinaties van deze basisstructuren. Die hangen af van de manier waarop de kleurladingen zich manifesteren in het proces.

Color and TMD Universality in Hadronic Interactions (pdf)

De promotie vindt plaats op woensdag 16 september 2015, om 11.45 in de Aula van de Vrije Universiteit Amsterdam, De Boelelaan 1105, Amsterdam.

Promotor: Prof.dr. P.J.G. Mulders

Contact Maarten Buffing