PhD defense Gijs van den Oord @ RUN

15 november 2012

Promotiebericht
Nikhef, 06-11-2012

Recursie, Monte Carlo en vector-bosonverstrooiing in hadronversnellers

Gijs van den Oord, promovendus aan het Nikhef, verdedigt zijn proefschrift donderdag 15 november 2012 aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Gijs van den Oord is geboren in Leuven in 1981. Na zijn opleiding aan het Sint-Pieterscollege, die uitmondt in een diploma secundair onderwijs met natuurwetenschappelijk profiel, start hij de studies wiskunde en natuurkunde aan de Universiteit Utrecht in 1999. In 2006 studeert hij in wiskunde en theoretische fysica met de master thesis ‘On Matrix Regularisation of Supermembranes’  bij prof. dr. B. de Wit en dr. W. van der Kallen. In 2007 start hij met zijn promotie in de hoge-energiefysica bij prof. dr. R. Kleiss (Radboud Universiteit) en prof. dr. S. Bentvelsen (Universiteit van Amsterdam, Nikhef, Atlas).

Higgs of geen Higgs?

Gijs: "Gedurende mijn promotie heb ik mij gericht op het effect van verschillende Higgs scenario’s op de verstrooiing van W-bosonen in de Large Hadron Collider (LHC). Deze processen zijn interessant omdat, volgens het standaardmodel, het Higgs-mechanisme in feite onmisbaar is voor de beschrijving van de werkzame doorsnede op voldoende hoge botsingsenergie. De verstrooiing van vector bosonen kan ons dus vertellen of het Higgs-deeltje ook daadwerkelijk de rol heeft die het in de theorie is toebedeeld. Deze conclusie kan echter alleen getrokken worden nadat voldoende LHC data is vergeleken met gesimuleerde botsingen. Ik heb mij daarom toegelegd op het doorrekenen en simuleren van deze processen in een model-onafhankelijke context. Op basis van deze Monte-Carlo simulaties heb ik een aantal Higgs-scenario’s vergeleken en laten zien hoe de meting van verstrooiende vector-bosonen informatie geeft over de Higgs sector."

Gijs van den Oord: Recursion, Monte Carlo, and Vector Boson Scattering at Hadron Colliders (pdf)

De promotie vindt plaats op donderdag 15 november, om 10.00 in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2.

Promotors: prof. dr. R.H.P. Kleiss en prof. dr. S.C.M. Bentvelsen

Contact: Gijs van den Oord