PhD defense Geert-Jan Besjes @ Radboud University Nijmegen

19 maart 2015

Promotiebericht
Nikhef, 26-02-2015

Pushing SUSY’s boundaries – Searches and prospects for strongly-produced supersymmetry at the LHC with the ATLAS detector

Geert-Jan Besjes, promovendus aan het Nikhef, verdedigt zijn proefschrift donderdag 19 maart 2015 aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Supersymmetrie (SUSY) is een model dat een aantal tekortkomingen oplost van het Standaardmodel van de deeltjesfysica, dat de bouwstenen van het universum en hun interacties beschrijft. Het voorspelt het bestaan van nieuwe zware deeltjes. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor ons begrip van het vroege universum en voor metingen bij deeltjesversnellers zoals de Large Hadron Collider (LHC) bij CERN. Als deze deeltjes echt bestaan, kunnen ze gemaakt worden door protonen met extreem hoge energieën op elkaar te schieten.

In zijn proefschrift beschrijft Geert-Jan Besjes een zoektocht naar deze deeltjes met de ATLAS-detector, een van de vier experimenten bij de LHC. De LHC schiet per seconden miljoenen protonen op elkaar om zo zware, kort bestaande deeltjes te kunnen maken. De ATLAS-detector meet het resultaat van al die botsingen. In dit werk is gezocht naar het bestaan van supersymmetrie in alle tot 2015 opgenomen data. Er is geen aanwijzing voor het bestaan gevonden, maar wel zijn sterkere onderlimieten op massa’s van de voorspelde deeltjes bepaald. Deze limieten helpen theoretisch natuurkundigen en bieden een richtpunt voor toekomstige zoektochten.

De resultaten zijn ook gecombineerd met andere metingen om door middel van scantechnieken de nog mogelijke SUSY-modellen te onderzoeken. Het meest waarschijnlijke model zal binnen enkele jaren bij de LHC ontdekt kunnen worden, of juist uitgesloten. Ook bespreekt Besjes de vooruitzichten voor zoektochten naar SUSY bij het ATLAS-experiment.

Pushing SUSY’s boundaries – Searches and prospects for strongly-produced supersymmetry at the LHC with the ATLAS detector (pdf)

De promotie vindt plaats op donderdag 19 maart, om 14.30 in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2, 6525 HP in Nijmegen.

Promotor: Prof. Nicolo de Groot
Co-Promoter: Dr. S. Caron

Contact Geert-Jan Besjes