Nederlandse Dominicus College winnaar van de 'CERN beamline for schools' competitie

6 juni 2014

CERN kondigde vandaag de winnaars aan van de eerste ‘beam line for schools’ competitie. Uit bijna 300 inzendingen van scholen over de hele wereld zijn twee teams geselecteerd die op CERN hun eigen experiment mogen uitvoeren. De winnaars zijn teams van het Dominicus College in Nijmegen en van de Varvakios Pilot School in Athene, Griekenland.

In het jaar van CERN’s 60ste verjaardag heeft het laboratorium de ‘beam line for schools’ competitie gelanceerd. Het idee is om een complete opstelling bij een deeltjesbundel beschikbaar te maken voor scholieren uit het voortgezet onderwij, om daar een experiment uit te voeren zoals CERN-wetenschappers dat doen.

“Toen we het eerste idee hadden om een deeltjesbundel aan te bieden aan scholieren had ik nooit verwacht dat er zo’n geweldig spectrum aan voorstellen uit de hele wereld binnen zou komen,” zei Christoph Rembser, coördinator van dit initiatief, “Ik stond versteld van de creativiteit en de motivatie van de leerlingen die meededen. Veel scholieren schreven dat ook als ze niet zouden winnen het een geweldige ervaring is om mee te doen en de natuurkunde te leren om een goed voorstel te kunnen schrijven. Voor veel scholieren was dit hun eerste kennismaking met echte natuurwetenschap.”

   
In voorstellen van minder dan 1000 woorden moesten de teams uitleggen waarom ze naar CERN wilden komen, wat ze daarvan hoopten te leren en wat hun eerste gedachten waren om een deeltjesbundel te gebruiken voor hun experiment. Ze moesten ook hun voorstel samenvatten in een originele en onderhoudende videoclip.

Eind maart, op de deadline van de competitie, waren er 292 voorstellen ingediend. Teams van CERN-wetenschappers hebben de voorstellen beoordeeld op creativiteit, motivatie, haalbaarheid en wetenschappelijke methode. Na twee evaluatierondes zijn er 16 teams zeer aanbevolen voor de uiteindelijke selectie door het officiële CERN comité dat de tijd bij de deeltjesbundels toewijst aan experimenten. Dit comité heeft besloten niet één maar twee winnaars aan te wijzen, die beiden op CERN worden uitgenodigd om hun experiment uit te voeren.

Eén van de twee winnaars is het team van het Dominicus College in Nijmegen, bestaande uit Lisa Biesot, Milou Engelen, Guusje van Haren, Rolf van Kleef en Olaf Leenders, begeleid door natuurkundedocente Rachel Crane en met advies van deeltjesfysicus Charles Timmermans van het Nikhef en de Radboud Universiteit Nijmegen. Hun voorstel is om zelf kristallen te laten groeien om een calorimeter te maken en te testen in een deeltjesbundel. Een calorimeter is een instrument dat de energie van individuele deeltjes kan meten.

"Voor de video heeft het team een hele dag in een klaslokaal gezeten terwijl ik niet op school was. ’s Avonds toonden ze me het resultaat: ik was zeer verrast!" zei Rachel Crane, de natuurkundedocente die het team begeleidt. "Het is altijd verrassend om te zien wat er gebeurt als leerlingen betrokken worden bij echt onderzoek," zei CERN’s hoofd communicatie James Gillies. “ik kan bijna niet wachten om te zien wat de winnende teams zullen bereiken.”
Wetenschappers van CERN zijn nu met de winnende teams in overleg over de natuurkundige en technische details om de experimenten voor te bereiden. De experimenten zullen in september van dit jaar worden uitgevoerd.

Link naar het originele persbericht van CERN

Bekijk hun videoclip
Meer over de CERN Beam line for schools competitie:
http://home.web.cern.ch/students-educators/spotlight/2013/competition-beam-line-schools

Contact
Rachel Crane, email
Lex Plantaz, email
Telefoonnummer Dominicus College: 024 3772164