Natuurkundigen ontwikkelen efficiënte berekeningsmethode

17 mei 2015
Theoretisch natuurkundigen Eric Laenen, Kasper Larsen en Robbert Rietkerk hebben onlangs een methode ontwikkeld om relevante informatie over deeltjes botsingen op efficiënte wijze te berekenen. Hun nieuwe aanpak is gepubliceerd in een artikel in Physical Review Letters, dat de voorkant van het tijdschrift haalde. 
Botsingen tussen elementaire deeltjes, zoals geproduceerd bij de Large Hadron Collider in Geneve, zijn behoorlijk gecompliceerd. Het voorspellen van de uitkomst van zulke botsingen vereist dan ook zeer ingewikkelde berekeningen.
Om die taak eenvoudiger te maken, maken natuurkundigen gebruik van eikonale Feynman diagrammen. Zulke diagrammen geven een versimpelde weergave van een botsing, maar bevatten toch de essentiële informatie. 
De wetenschappers van Nikhef, de Universiteit van Amsterdam en de ETH Zurich richtten zich op het imaginaire deel van zulke diagrammen. Dat is van belang voor fase-verschillen bij LHC botsingen en eveneens voor een aantal theoretische vraagstukken.
Het artikel introduceert een nieuwe methode om het imaginaire deel van eikonale Feynman diagrammen te berekenen. Daarbij worden de diagrammen op verschillende manieren `gesneden’ in eenvoudigere stukken. Bijzonder is ook de systematische aanpak van deze methode, waardoor het toegepast kan worden op een grote verscheidenheid aan eikonale diagrammen.
Lees meer:
Imaginary parts and discontinuities of Wilson line correlators (arXiv.org Cornell University) 

Voor meer informatie:
Eric Laenen – programmaleider Theoretische Fysica – mail – 020 – 5925127
Surya Bonam – Afdeling Wetenschapscommunicatie – mail – 020 – 5925075