Museum Boerhaave ontvangt historische stukken Nikhef

11 juli 2016

Afgelopen vrijdag heeft Nikhef een deel van zijn historisch archief overgedragen aan Museum Boerhaave in Leiden. Ter gelegenheid hiervan kwamen Hans Hooijmaijers (plaatsvervangend directeur en Hoofd Collecties Museum Boerhaave), Johan van Kuilenburg, Tiemen Cocquyt, Ad Maas (allen Museum Boerhaave), Stan Bentvelsen (directeur Nikhef), Arjen van Rijn (Instituutsmanager Nikhef), Jan Visschers (oud medewerker Nikhef en initiatiefnemer van dit project) en diverse andere oud medwerkers samen op Nikhef.

Nikhef vindt zijn oorsprong in het ‘Instituut voor Kernfysisch Onderzoek’ (IKO) en werd in 1946 opgericht door FOM, de gemeente Amsterdam en Philips. In dit laboratorium werd gedurende dertig jaar met behulp van een cyclotron en een lineaire elektronenversneller onderzoek verricht op het gebied van kernfysica en radiochemie.

Uitleg over een historische maquette door Jan Visschers.
Uitleg over een historische maquette door Jan Visschers.

Het onderzoek in de verwante vakgebieden kernfysica en hoge-energiefysica werd midden jaren zeventig gebundeld in een nieuw ondezoeksinstituut. Op 17 juni 1975 werd, na tien jaar voorbereiding, de overeenkomst getekend tot oprichting van het Nationaal Instituut voor Kernfysica en Hoge-Engergiefysica (NIKHEF) tussen de Stichting FOM, de Stichting IKO, de Universiteit van Amsterdam en de Katholieke Universiteit van Nijmegen.
In de afgelopen zeventig jaar heeft Nikhef belangwekkend onderzoek gepleegd, zoals het opzetten van het Amsterdamse Synchro-Cyclotron en het BOL experiment. Nikhef heeft van deze onderzoeken een aantal voorwerpen en documenten uit nationaal wetenschapshistorisch belang bewaard.

IMG_7467
Stan Bentvelsen (directeur Nikhef, links) en Hans Hooijmaijers (plaatsvervangend directeur en Hoofd Collecties, Museum Boerhaave) tekenen de overdracht van de historische stukken.

Vorige week heeft Nikhef een deel van het historisch archief beschikbaar gesteld aan het Museum Boerhaave. Diverse voorwerpen en stukken waaronder maquettes, delen van opstellingen en diverse kleinere voorwerpen zijn aan het museum geschonken. Ze worden opgenomen in de collectie van het museum en zullen soms voor het algemeen publiek tentoon worden gesteld. Ook blijven ze beschikbaar voor eventueel toekomstig onderzoek.

Meer informatie
Het ontstaan van Big Science in Nederland
Museum Boerhaave