LHC inauguratie op dinsdag 21 oktober 2008

17 oktober 2008

Dinsdag 21 oktober zal de Large Hadron Collider op CERN officieel worden geopend door vertegenwoordigers van de lidstaten van CERN.

Namens Nederland zal een (wetenschappelijke) delegatie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aanwezig zijn, waaronder Robbert Dijkgraaf, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Deze opening markeert het officiële einde van de bouwfase van de LHC, en de start van de operationele fase, die informeel al is begonnen met eerste injectie van protonen op 10 september 2008. De inauguratie is via diverse websites live te volgen.

Op 10 september maakten de eerste protonen rondjes door de versneller, een erg succesvolle start van een enorm en complex apparaat. Op dit moment ligt de LHC stil tot april 2009 voor een reparatie- en winterstop. Wetenschappers en technici zijn nu druk bezig met de laatste voorbereidingen voor de eerste botsingen komend jaar. Nederland is actief bij drie van de vier grote experimenten van de LHC: ALICE, ATLAS en LHCb. Alle drie hebben zij op 10 september hun detector kunnen testen met de protonen die toen rond gingen, een memorabel moment na jaren ontwerpen en bouwen. De detectoren werkten zoals verwacht en gaven de eerste beelden.

De inauguratie van de LHC op 21 oktober van 15 tot 18 uur zal via www.citytv.nl te volgen zijn.  Het programma is gevarieerd en bevat de audiovisuele voorstelling "ORIGINS", een aangepaste versie van "LIFE: A journey through time", met werk van National Geographic fotograaf Frans Lanting en muziek van Philip Glass. Verschillende sponsors, die bijna allemaal ook hebben bijgedragen aan de bouw van de LHC, maken deze opening mogelijk.

De reparatie van de LHC kan naar verwachting met beschikbare reserve-onderdelen plaatsvinden, waardoor de LHC in het voorjaar van 2009 een herstart kan maken. Het volledige persbericht van vandaag hierover vindt u hier, alsmede het volledige onderzoeksrapport over het incident op 19 september, waardoor de LHC nu stil ligt. 

Illustraties 

Eerste plaatjes gemaakt met de detectoren:
ALICE
ATLAS

LHCb

Meer informatie

Over het Nederlandse werk op CERN
Over de LHC start op CERN  

Bekijk de uitzending van citytv.nl

Contact
Gabby Zegers, wetenschapsvoorlichter Nikhef,
020-5925075.

Het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef) is een samenwerkingsverband tussen de Stichting FOM, de Radboud Universiteit Nijmegen, de Universiteit Utrecht, de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam. Nikhef coördineert het Nederlandse  onderzoek aan (astro)deeltjesfysica en is gevestigd op het Science Park Amsterdam.