Lezing François Englert bij de Universiteit Utrecht

7 oktober 2015

Nobelprijswinnaar en één van de voorspellers van het higgsdeeltje, prof. François Englert, geeft op woensdagmiddag 7 oktober aan de Universiteit Utrecht de jaarlijkse EMMEΦ ‘t Hooft Lecture. “Englerts passie voor de natuurkunde is aanstekelijk en inspirerend, en zijn charismatische en charmante persoonlijkheid een voorbeeld voor vele andere wetenschappers”, aldus zijn Utrechtse vakgenoot prof. Stefan Vandoren. De lezing is gratis toegankelijk en aanmelden is niet nodig.

In 1964 schreven François Englert en Robert Brout een baanbrekend artikel in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift Physical Review Letters. Onafhankelijk daarvan kwam Peter Higgs ongeveer tegelijkertijd met soortgelijke conclusies. De drie natuurkundigen hadden het ontbrekende puzzelstukje van het Standaardmodel van de deeltjesfysica ontdekt, een deeltje dat uiteindelijk het higgsboson is gaan heten.
Nobelprijs

Het higgsboson of higgsdeeltje is de drager van het higgsveld, dat in het hele universum aanwezig is. Door de higgsbosonen krijgen alle andere deeltjes massa. Het bestaan van het higgsdeeltje is na een lange zoektocht in 2013 experimenteel aangetoond met de deeltjesversneller van CERN. Aan Englert en Higgs werd in datzelfde jaar nog de Nobelprijs voor de Natuurkunde toegekend. Englert’s collega en trouwe kompaan, Robert Brout, was helaas in 2011 al overleden.

Cruciaal
Het higgsdeeltje is cruciaal voor ons begrip van de hele elementaire-deeltjesfysica, licht prof. Stefan Vandoren, hoogleraar Quantum Gravity, Strings and Elementary Particles van de Universiteit Utrecht toe. “Het Standaardmodel, dat ten grondslag ligt van alle natuurwetten en alle krachten behalve de zwaartekracht, kan niet zonder het higgs-deeltje. Dit hebben de Utrechtse Nobelprijswinnaars prof. Gerard ’t Hooft en prof. Martin Veltman in 1972 aangetoond. De bijdrage van Brout, Englert en Higgs is dan ook van essentieel belang voor ons begrip van de fundamentele natuurkunde op de allerkleinste schaal.”
Trots

Englert leverde bovendien een belangrijke bijdrage aan nieuwe inzichten in de kosmologie, de theorie over zwarte gaten en vooral de snaartheorie. “België mag terecht trots zijn op zijn eerste Nobelprijs in de Natuurkunde”, aldus Vandoren.

EMMEΦ ’t Hooft Lecture
De EMMEΦ ‘t Hooft Lecture wordt jaarlijks georganiseerd door het departement Natuurkunde van de Universiteit Utrecht en is mede genoemd naar de Utrechtse Nobelprijswinnaar prof. Gerard ’t Hooft, hoogleraar Theoretische Natuurkunde. Spreker is altijd een Nobelprijswinnaar. EMMEΦ is de afkorting voor ‘Center for Extreme Matter and Emergent Phenomena’, het onderzoeksprogramma van het departement.

EMMEΦ ‘t Hooft Lecture

Door prof. François Englert: « On the origin of elementary particle masses »

Woensdag 7 oktober 2015, 16.00 – 17.30 uur

Theatron, Educatorium, Leuvenlaan 19, De Uithof, Utrecht

Toegang is gratis, aanmelden is niet nodig

Contact
Monica van der Garde, persvoorlichter faculteit Bètawetenschappen, mail, 06 13 66 14 38.