Frank Filthaut en Nicolo de Groot ontvangen FOM-Projectruimtesubsidie

13 mei 2013

Nikhef-onderzoekers Frank Filthaut en Nicolo de Groot hebben een Projectruimtesubsidie ontvangen van de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM).

Dr. Frank Filthaut en Prof. Dr. Nicolo de Groot ontvingen de subsidie voor het voorstel Higgs as a portal to new physics.

De Projectruimte maakt kleinschalige projecten mogelijk voor fundamenteel onderzoek in de fysica met een vernieuwend karakter en een aantoonbare wetenschappelijke, industriƫle of maatschappelijke urgentie. Meer informatie over de projectruimtes vindt u op de website van FOM.

Over het voorstel
"Na de ontdekking, afgelopen zomer, van wat het lang gezochte Higgsdeeltje lijkt te zijn, is het nu van groot belang om de eigenschappen van dit deeltje beter te bepalen: het is het meest concrete aanknopingspunt om de fundamenten van ons begrip van deeltjesfysica te testen. De sterkte van de koppeling aan het top-quark, het zwaarst bekende elementaire deeltje, is vooralsnog alleen indirect bepaald; de aannames waaronder dit gebeurt zijn waarschijnlijk niet correct als het huidige Standaardmodel uitgebreid moet worden om een antwoord te kunnen geven op theoretische en experimentele vraagstukken. Met de subsidie kunnen wij met de data, die vanaf 2015 bij de LHC verzameld worden, een directe meting van deze koppelingssterkte maken. De vergelijking tussen directe en indirecte bepalingen maakt het mogelijk om nauwkeuriger uitspraken te doen over mogelijke uitbreidingen van het Standaardmodel."