Tjonnie Li naar buitenland met Rubicon-subsidie

8 april 2013

Twintig onderzoekers ontvingen onlangs van De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een subsidie uit het Rubicon-programma. Met deze financiering krijgen pas gepromoveerde wetenschappers de kans onderzoekservaring op te doen bij internationaal vooraanstaande instituten in het buitenland. Onder de twintig onderzoekers bevindt zich ook een onderzoeker van Nikhef: Tjonnie Li.

Li’s onderzoek maakt het mogelijk met zwaartekrachtgolven het binnenste van neutronensterren te bestuderen. Een korte beschrijving van het onderzoek:

Luisteren naar de kernen van botsende neutronensterren
Neutronensterren, de meest massieve sterren in het universum, zijn ideale laboratoria voor fundamentele fysica. Onze kennis van zulke sterren is echter beperkt. Onderzoekers stellen voor zwaartekrachtstraling te gebruiken waarmee voor het eerst het inwendige van neutronensterren kan worden waargenomen.

Met de Rubicon-financiering krijgt Li de kans om voor 24 maanden te werken aan het LIGO laboratorium van het California Institute of Technology.

Rubicon
Rubicon is vernoemd naar de rivier die Julius Caesar overstak voordat hij aan zijn zegereeks begon die uiteindelijk leidde tot de uitspraak ‘veni, vidi, vici’. Rubicon wordt gezien als een goede opstap voor een Veni uit de Vernieuwingsimpuls van NWO.
 
De gehonoreerden kunnen met hun financiering uit Rubicon tot 24 maanden onderzoek doen. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo’n 80 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon. (Bron: NWO)

>> Meer informatie over Rubicon