ATLAS-experiment viert 25ste verjaardag

12 oktober 2017

ATLAS viert op 1 oktober 2017 zijn 25ste verjaardag – een kwart eeuw na het inleveren van de intentieverklaring aan het LHC Experimenten Comité in 1992. De goedkeuring van het ATLAS Experiment was een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van deeltjesfysica – waarin Nikhef al sinds het begin een van de bijdragers is. Op diezelfde intentieverklaring was er toen al een grote bijdrage van de Nederlandse Nikhef-instituten zichtbaar:


De goedkeuring van deze plannen leidde tot de bouw van het ATLAS-experiment aan de LHC. In 2012 resulteerde de succesvolle constructie, operatie van het experiment en de analyse van de botsingsdata, tot het voorlopig hoogtepunt: de ontdekking van het Higgs-boson. Een jaar later werd de rol van ATLAS zelfs genoemd bij de toekenning van de Nobelprijs.

Momenteel werken de onderzoekers in Amsterdam en Nijmegen aan het bestuderen van de nieuwe LHC-gegevens, bijvoorbeeld het precies bestuderen van het Higgsboson en het zoeken naar nieuwe deeltjes. Tegelijkertijd wordt er ook gewerkt aan de voorbereidingen van de detector voor de HL-LHC – de upgrade van de LHC die het aantal botsingen verder zal vergroten met een factor tien.

Er liggen dus nog jaren fundamenteel botsingsonderzoek aan de LHC op CERN in het vooruitzicht. Lang zal ATLAS leven!

Een deel van de huidige Nederlandse ATLAS-leden. [Foto: Wouter Verkerke]
Een deel van de huidige Nederlandse ATLAS-leden. [Foto: Wouter Verkerke]
ATLAS bestaat inmiddels uit 3000 wetenschappelijke auteurs uit ongeveer 182 instellingen over de hele wereld, die 38 continenten vertegenwoordigen. Het is een van de grootste samenwerkende inspanningen die ooit in de wetenschap zijn neergezet.

Bekijk hier de geschiedenis, ontdek de prestaties & kijk naar de toekomstperspectieven van het ATLAS project: https://atlas.cern/discover/about

Om deze 25ste verjaardag te vieren heeft CERN een serie van live-event gehost op Facebook op maandag 2 oktober 2017. Klik hier om de interviews en discussies terug te kijken.

Bron: CERN