8-12-2008: Nikhef, TU Delft en de industrie krijgen subsidie voor Europees project

28 november 2008

Nikhef – Persbericht

Amsterdam, 8 december 2008. Nikhef krijgt, samen met vier Nederlandse partners, een subsidie van SenterNovem (Ministerie van Economische Zaken) voor het Europese onderzoeksproject Hidralon. Voor de komende vijftien maanden is 2 miljoen euro aan subsidie beschikbaar gesteld voor de Nederlandse partners. Het projectvoorstel wil onder andere hoge resolutie röntgen beeldopnemers op basis van CMOS chips verbeteren voor een breed scala aan toepassingen. Voordelen zijn dat er minder straling nodig is voor het maken van een beeld en dat er minder ruis is, die de opname verstoort.

Hidralon is een Eureka-Catrene project waarvoor het label al is verleend door de Europese Unie in Brussel. Er zijn zestien partners uit Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Israel en Nederland. De projectomvang binnen Nederland is 15,3 miljoen euro over drie jaren. De eerste fase hiervan omvat 5,4 miljoen euro. Naast de nu verkregen subsidie financieren de deelnemers zelf de resterende 3,4 miljoen euro.

Doel van Hidralon is om bestaande CMOS beeldopnemers voor verschillende doeleinden te verbeteren tot boven het prestatieniveau van de oudere CCD technologie, voor toepassingen in de entertainment/broadcasting sector, de auto-industrie en in medische röntgen apparatuur. De Nederlandse partners komen dan ook uit die sectoren, en zijn Grass Valley Nederland BV uit Breda, Philips Healthcare Nederland BV uit Best, twee faculteiten van de TU Delft en het FOM instituut Nikhef. Het Hidralon project wordt geleid door Klaas Jan Damstra van Grass Valley Nederland BV.

Nikhef is, samen met het CERN in Geneve, al jaren actief binnen de ontwikkeling van hybride pixel detectoren. Deze bestaan uit een CMOS chip, waar in elke pixel een signaalverwerkende schakeling zit met honderden transistoren. Een aparte sensor chip wordt daarop bevestigd. Dit vormt samen een hybride pixel detector.

 â€œOnze detectoren kunnen niet alleen elementaire deeltjes zien, maar ook röntgen fotonen. Dan is het bijvoorbeeld mogelijk om dwars door een horloge naar de tandwieltjes te kijken. Een dergelijke chip is bijvoorbeeld ook in de astronomie nuttig. Lichtzwakke objecten kunnen dankzij de lage ruis tóch gezien worden”, aldus Jan Visschers van het Nikhef.  "Het geeft voldoening dat een technologie die is ontwikkeld voor de subatomaire fysica, ook bruikbaar blijkt voor maatschappelijke relevante toepassingen, en nu waardering krijgt in de vorm van deze subsidie”.

Nikhef zal zich, samen met Philips Healthcare, richten op hybride pixel detectoren voor bio-medische toepassingen, waarbij de CMOS imagers worden aangestuurd vanuit een hoge-Z halfgeleider, waarin x-ray fotonen direct worden omgezet in electrische signalen. Nikhef zal vooral de rand-effecten bestuderen die belangrijk worden als de x-ray imager wordt opgebouwd uit meerdere kleinere modules. Ook uitlezing via een hoge-bandbreedte seriele verbinding is voorwerp van onderzoek binnen Hidralon.

 

Beeld van een horloge gemaakt met behulp van een hybride pixel detector. Bron: Nikhef/CERN.

Noot voor de redactie:                         

Illustratie
Download

Contact
Jan Visschers, R&D Nikhef, 020-5922152
Gabby Zegers, Wetenschapsvoorlichter Nikhef, 020-5925075
Klaas Jan Damstra, Grass Valley Nederland BV, 076-5721100

Het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef) is een samenwerkingsverband tussen de Stichting FOM, de Radboud Universiteit Nijmegen, de Universiteit Utrecht, de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam. Nikhef coördineert het Nederlandse onderzoek aan (astro)deeltjesfysica en is gevestigd op het Science Park Amsterdam.