34ste International Cosmic Ray Conference van start in Den Haag

30 juli 2015
Vandaag is voor de 34ste keer de International Cosmic Ray Conference (ICRC) van start gegaan. Zo’n 1000 wetenschappers komen daar bijeen om de nieuwste resultaten op het gebied van astrodeeltjesfysica te bespreken. De ICRC is de grootste en belangrijkste conferentie in dit vakgebied en wordt om het jaar georganiseerd, dit jaar in het World Forum in Den Haag.
Astrodeeltjesfysica combineert de wetenschap van het allerkleinste, deeltjesfysica, met die van het allergrootste, astronomie. Enerzijds worden deeltjes als fotonen, protonen en neutrino´s uit de kosmos gedetecteerd om meer te leren over het heelal. Anderzijds leveren deze observaties nieuwe inzichten in fundamentele deeltjesfysica, die een aanvulling vormen op deeltjesversnellers zoals de LHC van CERN in Genève, Zwitserland. De ICRC-conferentie brengt wetenschappers uit 54 landen samen die werken aan kosmische straling, gamma-astronomie, donkere materie, kosmische neutrino’s en fysica van de zon. 
Nikhef heeft een groot aandeel in de Nederlandse astrodeeltjesfysica en een aantal medewerkers is dan ook nauw betrokken bij de organisatie. Naast onderzoek naar donkere materie met het Xenon experiment, werkt Nikhef onder andere mee aan het Pierre Auger Observatorium: een grote detector voor kosmische straling in Chili. Ook speelt Nikhef een grote rol in de neutrino telescopen Antares en KM3NeT. Voor deze experimenten is de ICRC de belangrijkste conferentie, waar zij de komende week hun nieuwste resultaten zullen laten zien.
De ICRC wordt sinds 1947 georganiseerd door de C4 commissie van de Union of Pure and Applied Physics (IUPAP). Het lokale organisatie committee wordt voorgezeten door Ad van den Berg (Rijksuniversiteit Groningen, KVI/CART).
Voor meer informatie
Sijbrand de Jong (Piere Auger Observatorium) en Aart Heijboer (Antares&KM3NeT)
Afdeling Wetenschapscommunicatie – mail – 020-5925075