28-11-2008: KM3NeT ontvangt 8,8 miljoen euro subsidie van OCW

28 november 2008

Nikhef – persbericht

Amsterdam, 28 november 2008. Minister Plasterk van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft vandaag bekend gemaakt dat hij een subsidie van 8,8 miljoen euro gaat verstrekken als Nederlandse bijdrage aan de Europese onderzoeksfaciliteit KM3NeT. Dit is een diepzee-onderzoeksfaciliteit die zal worden gebouwd op de bodem van de Middellandse Zee, enige kilometers diep. Wetenschappers zullen KM3NeT gebruiken voor het detecteren van de subatomaire deeltjes, neutrino’s, die afkomstig zijn uit de kosmos, en voor verschillende takken van diepzee onderzoek. De verstrekte subsidie stelt de Nederlandse onderzoekers en de Nederlandse industrie in staat een prominente rol te spelen in het verwezenlijken van de KM3NeT faciliteit.

Een Europees consortium van dertig onderzoeksinstituten is in 2006 begonnen met het ontwerp van KM3NeT. Drie onderzoeksinstituten leveren de Nederlandse bijdrage: het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef) in Amsterdam, het Kernfysisch Versneller Instituut (KVI) in Groningen en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) op Texel. De bouw staat gepland voor 2011.

Nikhef en KVI zullen met de verstrekte subsidie in staat zijn om een belangrijke bijdrage te leveren aan het ontwerp van de neutrinotelescoop van KM3NeT. Daarmee versterken zij de positie van Nederland in het consortium. In het bijzonder zullen zij een bijdrage leveren aan een nieuw ontwerp voor de lichtsensoren en het netwerk van kabels die de meetgegevens van de sensoren aan wal brengen. Het ontwerp voor het kabelnetwerk zal gebaseerd zijn op de technologie van optische fibers, waarin Nederland zowel op het gebied van onderzoek als op industrieel niveau al een belangrijke positie inneemt. NIOZ zal zijn vooraanstaande positie in het diepzee onderzoek kunnen versterken door de ontwikkeling en het gebruik van nieuwe meetinstrumenten die continu uitgelezen kunnen worden via het kabelnetwerk.

De minister heeft op basis van het advies van de NWO en SenterNovem besloten om vijf door de commissie Van Velzen geselecteerde Europese onderzoeksfaciliteiten via NWO te financieren, waarvan KM3NeT er één is. De voorstellen zijn eerder door het Europees Strategisch Forum voor Onderzoeksinfrastructuur (ESFRI) op de Europese Roadmap geplaatst. Begin volgend jaar volgt nog een kabinetsreactie op het eindrapport van de commissie Van Velzen.


Noot voor de redactie

Meer informatie over astrodeeltjesfysica onderzoek van Nikhef

Illustraties

Contact
Maarten de Jong, Projectleider Astrodeeltjesfysica Nikhef, 020-5922121
Els de Wolf, projectleider KM3NeT, 020- 592 5123
Gabby Zegers, wetenschapsvoorlichter Nikhef, 020-5925075

Het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef) is een samenwerkingsverband tussen de Stichting FOM, de Radboud Universiteit Nijmegen, de Universiteit Utrecht, de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam. Nikhef coördineert het Nederlandse onderzoek aan (astro)deeltjesfysica en is gevestigd op het Science Park Amsterdam.