Higgs, Majorana en de Kosmos met Stan Bentvelsen & Ivo van Vulpen

27 oktober 2012

Stan Bentvelsen en Ivo van Vulpen geven op uitnodiging van het Nederlandsch Natuur- en Geneeskundig Congres zaterdag 27 oktober 2012 in Museum Boerhaave in Leiden een lezing over het Higgsdeeltje.

Meer informatie: 

Nu het bewijs van het bestaan van het Higgsdeeltje is geleverd, valt er weer een puzzelstuk van de alomvattende theorie over het ontstaan en bestaan van de kosmos, op zijn plaats. Maar dat wil niet zeggen dat alle vragen zijn opgelost, integendeel. Het Nederlandsch Natuur- en Geneeskundig Congres sluit mooi aan bij de actualiteit door zijn volgende bijeenkomst op zaterdag 27 oktober 2012 in Museum Boerhaave in Leiden te wijden aan de nieuwste visies op de werelden van het allerkleinste en hun consequenties voor de kosmos. Onder leiding van dagvoorzitter Sander Bais, em. hoogleraar theoretische natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam, zullen gerenommeerde wetenschappers onder de titel Higgs, Majorana en de Kosmos de nieuwste visies op de bouwstenen van de materie voor de toehoorders begrijpelijk maken.

Tot de sprekers behoren:

Stan Bentvelsen (UvA) en Ivo van Vulpen (UvA) over hun directe betrokkenheid bij de experimentele vondst van het Higgsdeeltje en de gevolgen voor ons beeld van de materie.

Leo Kouwenhoven (TU Delft) over zijn ontdekking van de Majoranadeeltjes en de toepassing in quantumcomputers.

Frans van Lunteren (UL/VU) over de jaren 20 en 70 van de vorige eeuw en de ‘quantumhippies’ Fritjof Capra en Gary Zukav (auteurs van De tao van de fysica en De dansende Wu Li meesters).

Download het programma (PDF)

Website van het Nederlandsch Natuur- en Geneeskundig Congres.