Nikhef Open Dag 2011 toneel voor twee minilezingen over supersnelle neutrino's

27 september 2011

Kunnen deeltjes sneller reizen dan het licht? Ontdek alles over de mysterieuze supersnelle neutrino’s tijdens de open dag van het Nikhef op zaterdag 8 oktober!

Eind september stonden wetenschappers voor een raadsel. Uit hun experiment bleek dat er deeltjes sneller dan het licht voortraasden. Dat klopt niet met de tot nu toe bekende natuurwetten. Daarom riepen zij de hulp in van collegawetenschappers om te helpen de fout te zoeken. Ook de wetenschappers op Nikhef reageren verbaasd.

"Als dit bevestigd wordt is het echt revolutionair: een compleet onverwachte en ongeplande ontdekking met gigantische implicaties. Van dezelfde orde als Einstein’s relativiteitstheorie. Dit maakt nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek zo ontzettend leuk! En de meting zelf is bijna te simpel om uit te leggen. Dat zie je zelden in mijn vakgebied", reageert Frank Linde, directeur van Nikhef.

Tijdens de Open Dag organiseert Nikhef twee minilezingen over dit onderwerp:


15.30 – 16.00 uur

"Neutrino’s: sneller dan het licht?"
Frank Linde (Directeur Nikhef)

16.00 – 16.30 uur
"Hoezo ‘klein neutraaltje’?!"
Jan van den Berg (Film- en theatermaker)

Over de sprekers:
Frank Linde is professor aan de natuurkundefaculteit van de Universiteit van Amsterdam en directeur van Nikhef, het nationaal instituut voor subatomaire fysica dat deeltjesonderzoek doet bij CERN en astrodeeltjesonderzoek bij verschillende internationale experimenten.
Website

Jan van den Berg is film- en theatermaker, meest recent bekend om zijn documentaire "HIGGS: into the heart of the imagination" waarin hij Nikhef-onderzoeker Stan Bentvelsen volgt tijdens zijn onderzoek op CERN.
Website

Voor meer informatie over de Open Dag van Nikhef of voor het complete programma klikt u hier.