Nikhef-onderzoeker ontvangt Veni-financiering van NWO

26 juli 2012

Nikhef-nieuwsbericht

Amsterdam, 26 juli – Onderzoeker Alessandro Grelli van Nikhef en Universiteit Utrecht heeft een Veni-financiering ontvangen van De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Een Veni-financiering bedraagt maximaal 250.000 euro en is één van de persoonsgebonden financieringsvormen van NWO om wetenschappelijk talent te stimuleren.

Grelli’s Veni-project is genaamd Onderzoek van een nieuwe toestand van materie. Bij extreem hoge temperatuur en druk, geproduceerd bij ultrarelativistische botsingen van zware atoomkernen, ondergaat normale materie een faseovergang naar een plasma van ‘deconfined’ (ongebonden) quarks en gluonen. Grelli’s onderzoeksproject bestudeert de eigenschappen van deze nieuwe toestand van materie door gebruik te maken van zware quarks.

Veni maakt onderdeel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO, bestaande uit Veni, Vidi en Vici. Hiermee biedt NWO wetenschappers in verschillende stadia binnen hun carrière de mogelijkheid om grensverleggend onderzoek te doen. Veni’s zijn maximaal drie jaar geleden gepromoveerd. Ze zijn vrij om hun onderzoeksonderwerp te kiezen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek.

Lees het nieuwsbericht van de Universiteit Utrecht (link volgt z.s.m.)

Meer informatie:
Afdeling Wetenschapscommunicatie Nikhef: Vanessa Mexner – 020-5925075