25-06-2012: PhD defense Melvin Meijer @ RUN

25 juni 2012

Promotiebericht
Nikhef, 20-06-2012

A WH->τνbb Higgs search with the D0 detector at the Tevatron
How to Find the Higgs at the End of a Circular Collider
 

Melvin Meijer, promovendus aan het Nikhef, verdedigt zijn proefschrift maandag 25 juni 2012 aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Meijers werk draagt bij aan het vaststellen van de massa van het Higgs-deeltje.

Promovendus Melvin Meijer, natuurkundige aan de Radboud Universiteit Nijmegen, richtte zich op één specifiek zogeheten kanaal: één enkele route via welke het Higgs-deeltje — volgens alle theorieën — uiteen moet vallen. En dat werk heeft veel weg van het zoeken van een microscopisch kleine speld in een enorme hooiberg.

‘Per seconde vinden in de versneller zo’n tien miljoen verschillende botsingen plaats, terwijl een Higgs-deeltje zeer zeldzaam is. Daarvan ontstaan er per jaar maar een paar duizend’, aldus Meijer. Daarom is het zaak om in een sterke ruis van allerlei “nutteloze” botsingen op zoek te gaan naar de nuttige signalen. Daarbij helpen computersimulaties van bekende optredende vervalprocessen een handje. Honderden miljoenen botsingen worden gesimuleerd, en worden vervolgens van het gemeten signaal afgetrokken. Zo komen nog onbekende vervalprocessen veel beter naar voren.

Multivariabele analyse
Daarnaast gebruikte Meijer een analysetechniek die wel door banken en verzekeraars wordt toegepast: de multivariabele analyse. Dat is een manier om stap voor stap orde te ontdekken in de vijftien variabelen die hier van belang zijn, en waar op het eerste gezicht onmogelijk nog nuttige info uit te halen valt. Volgens promotor De Jong heeft Meijer hiermee het uiterste uit zijn data gehaald: ‘Alsof hij een citroen tot de laatste druppel heeft uitgeperst. ’Geheel volgens verwachting kon Meijer niet in zijn eentje het Higgs-deeltje vastpinnen. Meijer: ‘Daarvoor was het signaal in mijn kanaal te zwak.’ Maar samen met collega’s, die andere kanalen hebben bestudeerd, kon hij wel bepaalde massa’s voor het Higgs-deeltje uitsluiten. De Jong: ‘We kunnen Higgs weliswaar niet direct pakken, maar op deze manier zijn we hem wel in een hoek aan het drijven en aan het insluiten.’ Met andere woorden: voor de exacte massa blijven steeds minder mogelijkheden over.

Bron: Wetenschapsagenda Radboud Universiteit Nijmegen

Melvin Meijer: A WH->τνbb Higgs search with the D0 detector at the Tevatron  (pdf)

De promotie vindt plaats op maandag 25 juni, om 10.30 in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2.

Promotor: prof. dr. S.J. de Jong
Co-Promoter: dr. F. Filthaut

Contact: Melvin Meijer