24-11-2009: Nederlandse Tier-1 site ontvangt eerste botsingsdata van LHC

25 november 2009

Dit is een gezamenlijk persbericht van SARA en Nikhef

Amsterdam, 25 November 2009: Wereldwijd komt een enorme datastroom op gang, nu de eerste botsingen tussen protonen zijn gedetecteerd in de onlangs opnieuw opgestarte Large Hadron Collider (LHC) op CERN, bij Genève (Zwitserland). Alle vier de grote detectoren van de LHC – ATLAS, CMS, ALICE en LHCb – hebben deze botsingen geregistreerd. In Nederland werken fysici aan drie van de vier experimenten. De datastroom afkomstig van deze experimenten loopt van CERN naar elf Tier-1 centers verspreid over drie continenten. Nederland gaat een deel van deze datastroom verwerken. SARA en Nikhef werken hiervoor nauw samen.

Als de LHC in volle productie is, wordt jaarlijks een datastroom van 15 Petabyte gegenereerd. Dergelijke hoeveelheden data vergen grote reken- en opslagcapaciteit. Om de datastroom te kunnen analyseren, hebben de datacenters van SARA en Nikhef een upgrade ondergaan. SARA en Nikhef hebben recentelijk geïnvesteerd in hun grid-infrastructuur. Daarbij is de dataopslagcapaciteit uitgebreid met 2 Petabyte tot ruim 3 Petabyte en er zijn bijna 3.000 nieuwe processors aan de Nederlandse Tier-1 site toegevoegd.

De Tier-1 activiteiten van SARA en Nikhef maken deel uit van het BiG Grid-project. BiG Grid beoogt in Nederland een e-Science infrastructuur van wereldklasse op te bouwen. Behalve ten behoeve van de hoge energiefysica worden deze resources ook gebruikt voor andere nationale en internationale Grid-projecten, zoals EGEE, Virtual Laboratory for e-Science (VL-e), LOFAR en Life Sciences in Nederland. In het kader van de realisatie van een duurzame Europese grid-infrastructuur heeft EGI besloten om het hoofdkantoor van deze Europese grid-organisatie te vestigen op Science Park Amsterdam. EGI (European Grid Initiative) is een samenwerkingsverband van 34 Europese landen en twee grote onderzoekslaboratoria (CERN en EBI).

– – –  

Over SARA
SARA Reken- en Netwerkdienst is het Nationale Supercomputing en grid center. SARA levert een compleet pakket aan geavanceerde ICT-diensten, waaronder high performance computing & visualisatie, high performance networking, grid en andere e-Science services. SARA is een van de belangrijkste Europese ICT-supernodes en een Tier-1 site voor CERN. SARA huisvest en beheert de nationale capacity en capability supercomputers en ondersteunt de gebruikers van deze systemen. Daarnaast is SARA verantwoordelijk voor het Network Operations Center van het academische high-bandwidth SURFnet-netwerk. Ook is het optische exchange point NetherLight, dat veel National Research and Education Networks met elkaar verbindt, bij SARA gehuisvest.
www.sara.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marina den Hartog, tel +31-(0)20 592 8009

Over Nikhef
Nikhef Nationaal instituut voor subatomaire fysica verricht onderzoek op het gebied van (astro)deeltjesfysica. Het Nikhef is een samenwerkingsverband tussen de stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) en vier universiteiten: de Radboud Universiteit in Nijmegen, de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit in Amsterdam. Nikhef is gevestigd op Science Park Amsterdam.
www.nikhef.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Vanessa Mexner, tel +31-(0)20 592 5075