24-03-2010: Elektronica gaat meer optisch communiceren

24 maart 2010

Amsterdam, 24 maart: Op het FOM-instituut Nikhef is op de elektronica afdeling een ontwikkel -en testruimte ingericht die is toegerust op optische datacommunicatie en aanverwante technieken. Het optische communicatielab werd woensdag 24 maart geopend door Nikhef-directeur Frank Linde.

Om grote hoeveelheden informatie snel over zowel  lange als korte afstanden te versturen wordt steeds vaker gebruik gemaakt van lichtsignalen die door glasvezels verstuurd worden. Door licht te gebruiken als draaggolf van een signaal kunnen enorme bandbreedten bereikt worden. De frequentie van een lichtgolf is typisch een paar honderd TeraHertz, ofwel honderdduizend miljard trillingen per seconde. Door hier amplitudemodulatie (AM) op toe te passen kunnen nu datasnelheden tot 160 Gigabit (zo’n 4 DVD’s vol) per seconde gehaald worden. Bovendien kunnen in principe vele kleuren licht gemengd door een en dezelfde kabel worden verstuurd, elk met hun eigen datastroom. Tenslotte zijn ook de verliezen klein en kunnen signalen over kilometers verzonden worden.

Bij de projecten waaraan Nikhef werkt gaat het vaak om enorme datastromen die snel verwerkt moeten worden. Eén zo’n project is het datacommunicatienetwerk voor het Km3Net experiment, waarin 600 detector units continu lichtsporen, veroorzaakt door passerende neutrino’s, in een kubieke kilometer Middellandse Zeewater proberen op te vangen. De grote hoeveelheden data die dit experiment genereert moeten over forse afstanden (tot 100 km) worden verstuurd. Glasvezeltechniek is hiervoor de aangewezen oplossing en Nikhef werkt dan ook aan een netwerk met een snelheid van 10 Gbit per seconde per optisch kanaal. De ontwikkeling van het netwerk vraagt niet alleen om gespecialiseerde kennis, test- en meetapparatuur, maar het werken met de glasvezelkabels en de lasers vragen speciale zorg en hygiëne. Daarnaast is er in het lab veel aandacht voor het veilig werken met deze componenten.

Ook bij andere experimenten, zoals onderdelen van de LHC detectoren, wordt een start gemaakt om snelle optische communicatie toe te passen. De opgebouwde kennis in het ‘optische communicatie lab’ is dan ook breed toepasbaar binnen Nikhef, en wellicht ook bij andere FOM instituten.

Het ‘optische communicatie lab’ is 24 maart 2010 in gebruik genomen. Neem voor meer informatie contact op met Ruud Kluit, (020-5925100).