23-02-2010: PhD defense Gabriel Ybeles Smit 13:45 VU

9 februari 2010

Promotiebericht
Nikhef, 08-02-2010

Zoeken naar effecten van nieuwe fysica in zeldzame vervallen

De Large Hadron Collider (LHC) nabij het Zwitserse Geneve is pas in gebruik genomen en wordt gebruikt om het standaard model in de elementaire deeltjesfysica te testen. Dit model beschrijft de wisselwerkingen tussen deeltjes. Het model werkt zeer goed, er is echter een aantal redenen waarom er nieuwe wisselwerkingen te verwachten zijn die niet door dit model worden beschreven.

Gabriel Ybeles Smit heeft in zijn onderzoek op het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef) en het Europese centrum voor deeltjes onderzoek (CERN) een methode ontwikkeld die deze eventuele afwijkingen van het standaard model kan meten. Hiervoor werden simulaties gemaakt van zeldzame vervallen van een zwaar deeltje (het zogenaamde beauty-meson) waarbij de vervalsproducten een asymmetrische hoekverdeling hebben die afhangt van het soort wisselwerking.

Gabriel heeft het onderzoek voor het LHCb experiment gedaan, dat uitstekend beauty mesonen kan meten. Van verschillende soorten nieuwe wisselwerkingen die zich eventueel in de natuur kunnen voordoen, heeft hij een methode ontwikkeld om deze van elkaar te onderscheiden binnen 1 tot 2 jaar van onderzoek.

Gabriel Ybeles Smit: Asymmetries in the decay of beauty (pdf)

De promotie vindt plaats op dinsdag 23 februari 2010, om 13:45 uur in de aula aan de De Boelelaan 1105, Vrije Universiteit Amsterdam. 

Promoter: Prof.dr. M.H.M. Merk en Prof.dr.ing. J.F.J. van den Brand
Co-Promoter: dr. H.J. Bulten
Contact: Gabriel Ybeles Smit