20-12-2011: Spinoza te Paard: sneller dan het licht met Frank Linde

1 december 2011

Persbericht NWO:

Gaan neutrino’s echt sneller dan het licht of is er iets anders aan de hand? Op 20 december komt neutrino-expert Frank Linde naar de Haagse poptempel Paard van Troje. Hij neemt het publiek mee in de wereld van razendsnelle deeltjes, legt uit hoe neutrino-experimenten werken en vertelt hoe wetenschappers koortsachtig proberen om de onverwachte resultaten te weerleggen.

Sinds 1905 staat de lichtsnelheid te boek als de hoogste haalbare snelheid. Maar nu lijken de neutrino’s die CERN van Zwitserland naar Italië schiet, net iets sneller te reizen dan het licht. Het team natuurkundigen dat de experimenten doet, kan het nauwelijks geloven. Toch houden de resultaten stand. Ook nadat het team half november een zwak punt in de experimenten verbeterde. Wat nu?

Frank Linde is directeur van het NWO-instituut Nikhef, het Nationaal instituut voor subatomaire fysica. Hij was zes jaar lang nauw betrokken bij het OPERA-experiment dat de sneller-dan-licht-neutrino’s opleverde. Op 20 december legt hij uit waarom het OPERA-experiment was opgezet en hoe je neutrino’s kunt meten.

Tijdens deze neutrino-editie van Spinoza te Paard komt uiteraard ook de geschiedenis van het neutrino aan bod. Daarnaast gaat Linde in op de vervolgstudies die sinds september zijn verricht, de studies die nog gedaan zullen worden en op de implicaties voor de natuurkunde. Want als neutrino’s echt sneller gaan dan het licht, kunnen we dan in de tijd reizen? Het publiek kan natuurlijk meedenken, meedoen en vragen stellen. De DJ en VJ van Paard van Troje maken het optreden compleet.

Spinoza te Paard

Onder het motto ‘Ongehoorde Kennis’ verkennen topwetenschappers in poppodium Paard van Troje de grenzen van de wetenschap. NWO organiseert Spinoza te Paard samen met Paard van Troje en het Rathenau Instituut.

– Meer informatie op www.nwo.nl/spinozatepaard

– Locatie: Paard van Troje, Prinsegracht 12, Den Haag

– Datum: 20 december 2011

– Tijd: 20.00 – 21.45 uur, zaal open 19.00 uur

– Prijs: € 7,00 (excl. servicekosten)

– Kaarten te bestellen bij Paard van Troje, www.paard.nl, t.: +31 (0)70 360 18 38

De NWO-Spinozapremie is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. De premie wordt door NWO toegekend aan Nederlandse onderzoekers die tot de absolute top van de wetenschap behoren. Hoewel Frank Linde geen laureaat is van de NWO-Spinozapremie, valt hij evengoed in de categorie topwetenschappers. Gezien zijn kennis op het gebied van neutrino’s, is Linde de aangewezen persoon om het publiek meer inzicht te bieden in de actuele ontdekkingen rond de razendsnelle deeltjes.