XENON100 zet recordlimieten voor donkere materie

18 juli 2012

Nikhef-nieuwsbericht

18 juli 2012 – Wetenschappers van de XENON-collaboratie hebben een nieuw resultaat aangekondigd in hun zoektocht naar donkere materie. De analyse van 13 maanden aan data genomen met de XENON100-detector in het Gran Sasso Laboratorium in Italië is begin juli afgerond. Op basis van deze data hebben zij geen bewijs gevonden voor het bestaan van ‘Weakly Interacting Massive Particles’ (WIMP’s), de belangrijkste kandidaat voor donkere materie. Twee kandidaat-events die geobserveerd werden zijn statistisch consistent met één verwachte event van achtergrondstraling. Met dit resultaat blijft de gevoeligheid van deze detector ongeëvenaard. Vergeleken met de voorgaande 2011 resultaten, is de gevoeligheid opnieuw verbeterd met een factor 3,5. Dit betekent een verdere beperking van de nieuwe fysica-modellen met WIMP-kandidaten en het draagt bij aan de verfijning van toekomstige WIMP-zoektochten. Een artikel over de resultaten zal worden ingediend bij Physical Review Letters en op arXiv.

Patrick Decowski, programmaleider van het XENON-programma op Nikhef, ziet deze resultaten als een belangrijke volgende stap in de zoektocht naar donkere materie. "Hoewel wij natuurlijk een WIMP-deeltje hadden willen zien, toont de XENON100-data aan hoe gevoelig wij een donkere materie detector kunnen maken. De toekomstige XENON1T-detector zal meer dan 100 keer gevoeliger zijn en ik ben optimistisch dat wij daarmee donkere materie ook daadwerkelijk zullen ontdekken". 

Het uitgebreide persbericht van de XENON-collaboratie

Nikhef in de XENON-collaboratie
Nikhef is betrokken bij de analyse en een  belangrijke hardware-upgrade van XENON100. Daarnaast is Nikhef betrokken bij het nieuwe XENON1T-experiment dat in 2015 van start gaat. Hiervoor zullen Nikhef-onderzoekers en -technici een cryostaatvat en de ondersteunstructuur ontwerpen en bouwen. Daarnaast zorgen ze voor een deel van de elektronica en het data-aquisitiesysteem.

Meer informatie:
Afdeling Wetenschapscommunicatie Nikhef: Vanessa Mexner – 020-5925075
Dr. Patrick Decowski, programmaleider van het XENON-programma op Nikhef – 06-23398955
Webpagina’s XENON-collaboratie: http://xenon.astro.columbia.edu/