International Masterclass Deeltjesfysica 2011

22 maart 2011

Op vrijdag 18 maart 2011 organiseerde Nikhef de jaarlijkse Masterclass Deeltjesfysica voor middelbare scholieren. Ruim veertig leerlingen van verschillende scholen door het hele land kwamen naar Nikhef om het dagprogramma te volgen. De Masterclass is een initiatief van IPPOG op internationaal niveau. Dit betekende dat hetzelfde programma werd gevolgd door leerlingen op instituten over de hele wereld, waaronder Tübingen (Duitsland), Sao Paolo (Brazilië) en Brookhaven (VS).

De ochtend stond in het teken van twee colleges als introductie in de wereld van de deeltjesfysica. ’s Middags gingen de leerlingen zelf aan de slag met de data. Dit jaar waren de oefeningen voor het eerst gebaseerd op data uit de LHC-versneller. Met behulp van speciale software moesten zij de verschillende soorten deeltjes registreren.

Aan het einde van de middag werden, via een videoverbinding met CERN, de resultaten besproken samen met de andere instituten die dezelfde practicumopdracht hadden gemaakt.
Om de dag af te sluiten was er een quiz over deeltjesfysica.

IPPOG is the International Particle Physics Outreach Group EPPOG. Klik hier voor meer informatie over IPPOG en hier voor meer informatie over de International Masterclasses.