17-09-2009: Paul de Jong benoemd tot bijzonder hoogleraar UvA

17 september 2009

Dhr. dr. ir. P. J. (Paul) de Jong is benoemd tot bijzonder hoogleraar Experimentele Hoge Energie Fysica, aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

De Jong is verbonden aan het Nikhef, en gaat zich bezig houden met experimenteel onderzoek aan deeltjesbotsingen bij de Large Hadron Collider (LHC) van CERN, binnen het ATLAS experiment.
In hoge-energie proton-proton botsingen bij de LHC kunnen zware deeltjes geproduceerd worden, zowel reeds bekende deeltjes als het top quark, als mogelijkerwijs nieuwe, nog onbekende deeltjes.
Dergelijke nieuwe deeltjes vormen een venster op nieuwe inzichten in fysica die verder gaan dan het Standaard Model van elementaire deeltjes. De Jong werkt in het bijzonder aan het zoeken naar bewijzen van supersymmetrische deeltjes in ATLAS; supersymmetrie zou een antwoord kunnen geven op enkele problemen binnen het Standaard Model, en levert tevens een kandidaat deeltje dat een substantieel deel van de mysterieuze donkere materie in het heelal zou kunnen vormen. In 2008 kende NWO de Jong een VICI subsidie toe om deze zoektocht te kunnen intensiveren; de LHC gaat naar verwachting in november van start.

De Jong promoveerde aan de UvA in 1993, en was daarna postdoc aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en Fellow op CERN, het Europese Laboratorium voor Deeltjesfysica. Hij keerde in 1999 terug naar Nederland met een FOM Springplank positie, en is sinds die tijd verbonden aan het Nikhef. In zijn carriere werkte de Jong aan diep-inelastische elektron-proton verstrooiing op DESY (Hamburg), elektron-positron botsingen bij LEP (CERN) en proton-antiproton botsingen (Fermilab, Chicago) alvorens zich aan te sluiten bij ATLAS.