13 & 14 september 2012: Science Park Amsterdam Film Festival

13 september 2012

Op 13 en 14 september 2012 is de lancering van SPAFF, het Science Park Amsterdam Film Festival. Het Science Park staat dan twee dagen lang in het teken van de verbeelding van wetenschap met toegankelijke publieksfilms tot zelden vertoonde documentaires. Alle films zijn gratis te bezoeken, maar reserveren vooraf is verplicht.

www.spaff.nl

Verhalen van het Park
De films en documentaires op SPAFF worden ingeleid door gepassioneerde wetenschappers van naam en faam van Science Park Amsterdam. De wetenschappers vertellen over hun passie voor onderzoek en onderwijs en presenteren films en documentaires die raakvlakken vertonen met hun eigen onderzoek, of die hen inspireren bij hun werk. Alle films worden vertoond bij de diverse wetenschappelijke organisaties in huis.

SPAFF op Nikhef
Op Nikhef worden drie films vertoond:
1. HIGGS – Into the Heart of Imagination
Hoogst actuele documentaire over de zoektocht naar het Higgsdeeltje bij CERN. Met exclusieve beelden van Peter Higgs en de Nederlandse onderzoeksgroep (Nikhef) olv. prof. Stan Bentvelsen. Met een inleiding door Ivo van Vulpen (ATLAS). 

2. Encounters at the End of the World
Wetenschappelijke science fiction op de Zuidpool van filmmaker Werner Herzog, die bekend staat om zijn levenslange passie en fascinatie voor avonturiers en buitenstaanders. Met een inleiding door Lucie de Nooij (ATLAS).

3. Het verborgen heelal
Aflevering van VPRO’s Labyrint over onderzoekers die in het ondergrondse laboratorium van Gran Sasso op zoek zijn naar de ontbrekende (donkere) materie in het universum. Met o.a. Patrick Decowski en Erik Verlinde (UvA/FNWI). Met een inleiding door Jacqueline de Vree (VPRO). 

Het programma van SPAFF
Tijdens SPAFF worden in totaal 25 films en documentaires vertoond. Van publiekslievelingen als Rotvos (Gouden Kalf 2009) tot Transhuman (een NFTA-eindexamenfilm uit 2011). Van Gödel tot Higgs. Van de ‘Magie van Wetenschap’ tot en met films over bliksem, donkere materie, vogeltrek, de race om de dubbele helix en nog veel meer. En natuurlijk wordt er ook aandacht besteed aan de 100-ste geboortedag van oorlogsheld en computerpionier Alan Turing met een fraaie tentoonstelling. Kijk hier voor het volledige programma.

Café Restaurant Polder is het hart van het festival. Vanaf Polder worden de festivalbezoekers naar de diverse filmlocaties op het park begeleid. Polder biedt verder een speciaal film menu tegen een schappelijke festivalprijs.

SPAFF is een initiatief van Science Park Amsterdam, onder curatorschap van Jan van den Berg, en met medewerking van alle wetenschappelijke instellingen en bedrijven die op het park zijn gevestigd. Met SPAFF wil Science Park Amsterdam zoveel mogelijk Amsterdammers op een bijzondere wijze laten kennismaken met dit bijzondere gebied in de stad.