11-03-2009: World Wide Web viert twintigste verjaardag ook in Nederland

11 maart 2009

Amsterdam, 11 maart 2009. Op 13 maart 2009 is het precies 20 jaar geleden dat het World Wide Web werd geformuleerd door Tim Berners Lee op CERN, Genève.  Nederland was bij de verdere ontwikkeling nauw betrokken door de samenwerking met CERN. Zo was nic.nikhef.nl de eerste website in Nederland, en een van de eerste tien ter wereld. Nog steeds is een deel  van de grootste internetknooppunten ter wereld gevestigd waar het allemaal begon:  bij Nikhef en SARA op het Science park Amsterdam. Op vrijdag 13 maart geeft CERN een feestje voor de pers ter ere van dit jubileum, waar ook Tim Berners Lee zal spreken.

Wetenschappers en technici van Nikhef zijn al vanaf de start betrokken bij ontwikkelingen van het internet. Drijfveer hiervoor is altijd geweest de behoefte van de wetenschappers om gedistribueerde informatie en databestanden op een eenvoudige en snelle wijze toegankelijk te maken. Door deze betrokkenheid bij de ontwikkeling van het internet is er midden jaren negentig in samenwerking met SURFnet, CWI en SARA een internet exchange gestart in de Amsterdamse Watergraafsmeer. De contacten die het huisvesten van een technisch geavanceerde internet exchange oplevert, bieden de mogelijkheid om de ontwikkelingen in de netwerktechnologie van dichtbij te blijven volgen.

Willem van Leeuwen was erbij toen begin jaren negentig het idee van Berners Lee een snelle ontwikkeling doormaakte: “De e-mail van november 1991 waarin de beschikbaarheid van de Webbrowser werd  geannonceerd zou ik waarschijnlijk ongelezen weggegooid hebben als ik niet een paar maanden eerder tijdens workshops over het computergebruik in de elementaire  deeltjesfysica een presentatie over WWW gehoord had. Nu was mijn reactie het installeren van de browser op Nikhef. Ondanks het primitieve uiterlijk (het was een linemode browser) werd deze al snel door Nikhef medewerkers gebruikt omdat het hiermee mogelijk was informatie van computers op CERN op te halen zonder te weten op welke computer de informatie stond. In februari 1992 kwam de Nikhef www server in de lucht. Hiermee konden Tim Berners-Lee en Robert Cailliau op CERN laten zien dat met een interface informatie van verschillende instituten kon worden opgehaald. Dat deze interface niet grafisch was, was voor velen een reden om WWW niet te gebruiken. Pas met de komst van grafische browsers als Viola en X-Mosaic kwam het gebruik van WWW echt van de grond.”

Inmiddels staat de opvolger ook al op het punt van doorbreken: het  grid, een netwerk van computers waarmee rekenkracht en dataopslag voor iedereen beschikbaar komt, net zoals het web informatie over de hele wereld beschikbaar maakte. De gegevens van de nieuwe deeltjesversneller op CERN worden daarmee verwerkt, maar ook andere disciplines maken dankbaar gebruik van het grid.

Nederland speelt daar een belangrijke rol in, via het BiG Grid project dat in 2006 gehonoreerd werd, maar ook door het huisvesten van het hoofdkwartier van de organisatie die de coördinatie van de nationale grid-infrastructuren in Europa moet gaan verzorgen, EGI.org. Deze maand werd bekend dat dat op het Science Park Amsterdam gehuisvest wordt.

Lees ook het persbericht van 13 maart 2009 uitgegeven door CERN zelf.


Noot voor de pers

Meer informatie: CERN organiseert op 13 maart een pers event dat ook te volgen is via het web: http://webcast.cern.ch, het programma staat op: http://www.w3.org/2009/03/CERNweb20th.html. Om 19:00 CET volgt een samenvatting op: http://www.eurovision.net/net/content/worldfeeds.php

Illustraties: copyrights Nikhef/Durk Gardenier

Contact: Gabby Zegers, wetenschapsvoorlichter Nikhef, 020-5925075