CERN-experimenten observeren deeltje dat in overeenstemming is met langgezocht Higgs-boson

4 juli 2012

Nikhef persbericht

Amsterdam, 4 juli 2012 – Tijdens een CERN-seminar vandaag hebben de LHC-experimenten ATLAS en CMS hun meest actuele resultaten gepresenteerd van de zoektocht naar het Higgs-boson. Beide experimenten observeren een nieuw deeltje in het massagebied rond 125-126 GeV.

“We have reached a milestone in our understanding of nature,” zei CERN Director General Rolf Heuer. “The discovery of a particle consistent with the Higgs boson opens the way to more detailed studies, requiring larger statistics, which will pin down the new particle’s properties, and is likely to shed light on other mysteries of our universe.”

Een fors aantal Nikhef-onderzoekers is nauw betrokken bij het Higgs-onderzoek.

Prof.dr. Frank Linde, directeur Nikhef: “De ontdekking van de Higgs bekroont een theoretische speculatie van bijna een halve eeuw geleden. Een ware triomf van het menselijk vernuft. De Higgs opent de deur naar een beter begrip van de elementaire deeltjesmassa’s.” 

Prof.dr. Stan Bentvelsen, programmaleider van de ATLAS-groep op Nikhef en als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Amsterdam: “We kunnen er niet meer omheen; de data spreekt voor zich. De observatie van dit nieuwe deeltje brengt inzichten die wat mij betreft verder reiken dan alle ontdekkingen in de deeltjesfysica van de afgelopen 30 jaar. Dit resultaat is mogelijk gemaakt door een wereldwijde collaboratie wetenschappers en technici, met cruciale bijdragen vanuit Nederland. Alles wijst erop dat het om een Higgs-deeltje gaat, maar meer metingen zijn nodig om te zien of de eigenschappen van dit deeltje overeenkomen met de voorspellingen. De deeltjesfysica beleeft een fantastische tijd, waarin experimentele antwoorden op fundamentele vragen centraal staan.” 

Prof.dr. Nicolo de Groot, deputy programmaleider van de ATLAS-groep op Nikhef en als hoogleraar verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen: “Met deze ontdekking van het Higgsdeeltje is het Standaardmodel compleet. Het Higgsdeeltje geeft ons direct een handvat om die dingen te begrijpen die nog niet door het Standaardmodel verklaard worden, zoals donkere materie. Vandaag is het een feestje, daarna is er nog heel veel te doen.” 

Voor het complete CERN persbericht, zie onderaan dit bericht.

Voor actueel beeldmateriaal en alle Higgs-achtergrondinformatie, ga naar http://www.nikhef.nl/nieuws-events/media/

Nikhef-bijdragen aan het Higgs-onderzoek
Nikhef heeft voor het ATLAS-experiment op alle gebieden belangrijke bijdragen geleverd. De Nederlandse bijdrage bestaat uit: hardware (o.a. ontwerp en bouw van belangrijke onderdelen van de ATLAS-detector), computing (Tier-1 LHC computing centrum), software (o.a. verbetering van de identificatie van muonen), analyse van de meetresultaten (zie ook vervalkanalen) en de statistische combinatie van de verschillende datasamples.

Vervalkanalen
Higgs zelf zal nooit waargenomen worden, maar alleen de deeltjes waarin het uiteenvalt (vervalkanalen). Nikhef werkt aan de analyse van twee van de drie Higgs-vervalkanalen:
* Twee Z-deeltjes, die weer vervallen in elektronen of muonen. In het Z-kanaal zit zeer weinig achtergrond, wat gunstig is.
* Twee W-deeltjes, die weer vervallen in elektronen of muonen en twee neutrino’s. Dit kanaal is experimenteel veel moeilijker, omdat neutrino’s onzichtbaar zijn.

In het derde vervalkanaal vervalt het Higgs-deeltje in twee fotonen.

Onderzoekers op Nikhef zijn de hoofdontwikkelaars van het analyse-framework dat wordt gebruikt om de individuele Higgs-metingen te combineren tot één resultaat.

Over Nikhef
Het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef) verricht onderzoek op het gebied van deeltjes- en astrodeeltjesfysica. Nikhef is een samenwerkingsverband tussen de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) en vier universiteiten: de Radboud Universiteit Nijmegen, de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam. FOM maakt deel uit van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Nikhef is gevestigd op Science Park Amsterdam.

Meer informatie: 
Afdeling Wetenschapscommunicatie Nikhef (020-592 5075)
Vanessa Mexner

Prof. dr. Frank Linde (Directeur Nikhef)
Prof. dr. Stan Bentvelsen (Nikhef en Universiteit van Amsterdam):
Prof. dr. Nicolo de Groot (Nikhef en Radboud Universiteit Nijmegen):
Website van de ATLAS groep op Nikhef: http://www.nikhef.nl/wetenschap-techniek/deeltjesfysica/higgs-atlas

CERN-persbericht
Het originele CERN-persbericht is te vinden op:
http://press.web.cern.ch/press/PressReleases/Releases2012/PR17.12E.html
Volg CERN via Twitter: www.twitter.com/CERN
Contactgegevens CERN press office: press.web.cern.ch/press/contactus.html

  • Lees de persverklaring van ATLAS
  • Lees de persverklaring van CMS