Zelflerende machines gaan op kosmische explosies jagen en innovatie versnellen

12 June 2019

De Nationale Wetenschapsagenda kent vandaag 4,5 miljoen euro toe aan CORTEX, het Centrum voor Onderzoek in Real Time naar het Explosieve Universum. Het centrum is een samenwerkingsverband van dertien partners uit wetenschap, bedrijfsleven en maatschappij. Het consortium gaat zelflerende machines sneller maken voor onderzoek naar kosmische explosies en voor maatschappelijke toepassingen.

De kern van CORTEX bestaat uit: ASTRON, Nikhef, SURF, Netherlands eScience Center, Universiteit van Amsterdam, Radboud Universiteit Nijmegen, Centrum Wiskunde & Informatica, IBM Nederland, BrainCreators, ABN AMRO, NVIDIA, NOVA en Stichting ILT. Er wordt samengewerkt met Rijksmuseum, Thermo Fisher en de Universiteit Leiden.

Sarah Caudill (Nikhef) is betrokken bij CORTEX. Zij wil zelflerende machines inzetten bij onderzoek naar zwarte gaten en neutronensterren. “De storm aan zwaartekrachtsgolven die wordt gevormd wanneer een stel zwarte gaten of neutronensterren samensmelt, piekt maar een paar seconden. En dat misschien maar eens per week. Snelle kunstmatige intelligentie kan helpen deze om deze verre explosies te herkennen, nog terwijl ze afgaan.”

Samaya Nissanke (UvA en Nikhef) leidt het onderdeel dat zich richt zich op de numerieke modellering, karakterisatie en interpretatie van samensmeltende neutronensterren, met behulp van waarnemingen van zwaartekrachtsgolven en radiostraling.

Sarah Caudill, onderzoeker. Foto: Mats van Soolingen

Meer informatie
Nieuwsbericht op astronomie.nl

Eerdere berichtgeving over Sarah Caudill