Opgefrist routeplan Europese deeltjesfysica uitgesteld vanwege coronacrisis

2 April 2020

De CERN Council heeft besloten om de geplande vaststelling en presentatie van de nieuwe European Particle Physics Stategy eind mei in Boedapest niet te laten doorgaan. Gezien de coronacrisis is het ongepast de strategie aan het brede publiek aan te bieden en te becommentariëren, aldus de Raad.

De presentatie in de Hongaarse hoofdstad Boedapest op 25 mei is afgelast en wordt vervangen door een nieuwe buitengewone zitting van de Raad op dezelfde datum. Daar zal worden bepaald hoe verder te gaan met de vaststelling van de nieuwe deeltjesstrategie.

‘In deze uitzonderlijke omstandigheden is het niet het juiste moment om de strategie vrij te geven, en ook neemt het bespreken met belanghebbenden in de lidstaten meer tijd in beslag’, zegt Ursula Bassler, voorzitter van de CERN Council.

Bassler zegt in het blad CERN Courier te begrijpen dat het uitstel als een teleurstelling voor veel natuurkundigen zal komen na alle moeite die er in de nieuwe deeltjesstrategie is gestoken. ‘Maar iedereen kan begrijpen dat in deze situatie het proces een beetje langer zal duren.’

In de European Particle Physics Strategy Update (EPPSU) maken de CERN-lidstaten samen een roadmap voor de toekomst van de deeltjesfysica in Europa. Het proces ging in 2017 van start met discussies van landenvertegenwoordigers en directeuren van deeltjesinstituten binnen Europa, plus genodigden van buiten.

EPPSU is formeel een update van de bestaande European Particle Physics Strategy en moet richting geven aan de toekomstige ontwikkelingen op bijvoorbeeld deeltjeslab CERN. Daar is nu de grootste deeltjesversneller ter wereld, de Large Hadron Collider, in bedrijf.

Voor Nederland nam de Nederlandse vertegenwoordiger in de CERN Council Eric Laenen deel aan de gesprekken, evenals Nikhef-directeur Stan Bentvelsen en de Nijmeegse fysicus Sijbrand de Jong, voorheen voorzitter van de CERN Council. Daartoe verzamelden ze input van de gemeenschap van Nederlandse deeltjesfysici.

Vorig voorjaar vond in het Spaanse Granada een drukbezocht open symposium plaats om ideeën over nieuwe versnellers en andere nieuwe deeltjesprojecten te verzamelen en vergelijken. Dit jaar werd in januari in het Duitse Bad Honnef in een besloten sessie van een week een conceptstrategie opgeschreven, die in mei in een zitting van de CERN Council moest leiden tot eensgezinde aanbevelingen voor de toekomstige Europese deeltjesfysica. Die zouden daar openbaar worden gemaakt.

De European Strategy Group meldde destijds na Bad Honnef nog geen uitkomsten, maar wel dat er convergentie was in de ideeën over de toekomst van het deeltjesonderzoek.

(mmv Matthew Chalmers, CERN Courier)