Datacenter Nikhef verwarmt nog eens 720 studentenwoningen

14 November 2019

Studentenhuisvester DUWO gaat op het Amsterdam Science Park nog eens 720 studentenwoningen verwarmen met warmte van het datacenter bij Nikhef. Daarbij wordt warmte van servers ’s zomers in de grond opgeslagen en in najaar en winter in de woningen gebruikt.

Datacenter Nikhef.
Datacenter Nikhef, Amsterdam.

Sinds 2013 wordt een deel van de warmte van het rekencentrum al gebruikt voor de verwarming van bijna 800 woningen in het Science Park II complex. Het komende jaar worden ook de woningen van complex Science Park I aangesloten. De werkzaamheden aan de Carolina MacGillavrylaan beginnen in november.

In totaal zijn straks 1300 studentenwoningen op Science Park aangesloten op de warmtekoude-opslag. Voor het project krijgt DUWO subsidie van de gemeente Amsterdam. Voor Nikhef is de afname ook interessant, omdat bij het afvoeren van de warmte ook koelwater uit de bodem wordt gebruikt, waarmee de apparatuur op de juiste temperatuur wordt gehouden.

Het datacenter bij Nikhef huisvest apparatuur van derden en is een van de knooppunten in het Europese computernetwerk van deeltjeslab CERN in Genève. Er worden gegevens van de metingen met de versnellers op CERN opgeslagen, zodat onderzoekers die daarna kunnen analyseren.

Door de aansluiting hoeven de studentenflats voor hun verwarming geen aardgas meer te gebruiken.