Razendsnelle dataverbinding voor Nikhef-wetenschappers

14 januari 2015

Sinds deze maand kan Nikhef gebruik maken van een 100Gigabit-verbinding met SURFnet. Dit is een vertienvoudiging van de oude snelheid en dit betekent in de praktijk dat wetenschappers veel sneller beschikking hebben over hun data die zij via het GRID bijvoorbeeld bij CERN vandaan halen. Een groot voordeel aangezien er continu behoefte bestaat aan grote datastromen, helemaal wanneer in het voorjaar de LHC herstart zal worden.

Nikhef is hiermee het eerste onderzoeksinstituut in Nederland dat de beschikking heeft over een 100Gigabit-verbinding en behoudt hiermee zijn pioniersrol met netwerktechnologie.

Eén van de IT-architecten die hieraan heeft gewerkt is Tristan Suerink. Volgens Suerink kan Nikhef voorlopig vooruit met de nieuwe dataverbinding:"Je kunt met een 100Gigabit-verbinding ongeveer drie DVD’s per seconde versturen en ontvangen. Daarnaast hebben we een intern netwerk van 240Gigabit liggen om ervoor te zorgen dat het instituut de 100Gigabit volledig kan benutten. Hierdoor zijn we helemaal gereed voor de herstart van de LHC en voor de toekomst."

Deze nieuwe snelle verbinding werd mede mogelijk gemaakt door de SURFnet-SIDN Campus Challenge, die in 2012 werd gewonnen door Nikhef, het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en AMOLF.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met afdeling voorlichting: 020 – 592 5075