Op weg naar een wereldwijde neutrino-infrastructuur

8 mei 2015

Eind vorige maand is op Fermilab in de Verenigde Staten een bijeenkomst gehouden over de toekomst van neutrino-onderzoek: The 2nd International Meeting on Large Neutrino Infrastructures. Hier is neutrino-onderzoek wederom aangewezen als een wereldwijde topprioriteit binnen de fundamentele natuurkunde. Het neutrino is het enige deeltje waarvan ondanks het feit dat ze al lang geleden ontdekt zijn, de eigenschappen nog grotendeels onbekend zijn.

De complexiteit van de vragen rond de aard van het neutrino en de impact die het neutrino heeft op de kennis en het  begrip van het Universum, vragen om een coherent programma waarin grote onderzoeksinfrastructuren en kleinschaligere projecten beiden vereist zijn.

Door zijn complexiteit is het neutrino-onderzoek een constante bron van innovaties op het gebied van versneller-, deeltjesdetectie- en ondergrondse technologieën met significante maatschappelijke toepassingen. Daarnaast zijn er gelijktijdig steeds preciezere metingen beschikbaar, die de impact van neutrino’s op de structuren in ons Universum beïnvloeden. Dit is een belangrijke invalshoek voor de zoektocht naar nieuwe fysica voorbij het Standaardmodel van fundamentele interacties en/of kosmologie.

Lees meer over de bijeenkomst en de ontwikkelingen rond het neutrino-onderzoek

Meer informatie:
Melissa van der Sande – Afdeling Wetenschapscommunicatie – mail – 020 592 2075