FOM kent FOM Valorisatie Prijs 2015 toe aan Nikhef-onderzoeker Jo van den Brand

23 oktober 2015

Nikhef-onderzoeker Jo van den Brand (programmaleider gravitatiegolven) is de winnaar van de FOM Valorisatie Prijs 2015. Hij ontvangt de prijs voor "zijn inzet voor de valorisatie van de zeer fundamentele kennis en kunde die voortvloeit uit zijn onderzoek binnen de subatomaire fysica", aldus de jury.

Het doel van de FOM Valorisatie Prijs is kennisbenutting van fysisch onderzoek te stimuleren. FOM reikt de prijs van 250.000 euro jaarlijks uit aan een Nederlandse onderzoeker (of groep van onderzoekers) in de fysica die erin geslaagd is resultaten uit het eigen onderzoek op succesvolle wijze tot nut voor de maatschappij te maken.

De prijs wordt op 19 januari 2016 uitgereikt tijdens het congres Physics@FOM Veldhoven.

Jo van den Brand: van schommelingen in de ruimtetijd tot industriële sensoren
Jo van den Brand is leider van het FOM-programma ‘Gravitational physics’ en als hoogleraar verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn team bij FOM-instituut Nikhef hoopt zwaartekrachtgolven, ofwel ‘rimpelingen’ in de ruimtetijd, te detecteren. Hiervoor gebruiken zij interferometers met kilometerslange armen: het experiment Virgo in Italië en de LIGO-detectoren in de VS. Deze systemen zijn gevoelig voor zelfs de kleinste trillingen. Daarom ontwikkelde het Nikhef-team een  sensorsysteem dat de kleinste vibraties kan opmerken. Van den Brand vertaalde het systeem naar industriële toepassingen, bijvoorbeeld sensoren voor olie- en gasexploratie.

"Niet alleen is Van den Brand een gerenommeerd wetenschapper met een indrukwekkend track record, ook heeft hij getoond oog te hebben voor de waarde van zijn onderzoek buiten zijn eigen kring", laat de jury weten. "Zijn ondernemerschap heeft hij bijvoorbeeld laten zien als medeoprichter van bedrijf Innoseis, een Nikhef-spinoff waar nu revolutionaire sensortechnologie verder ontwikkeld wordt."

"Ook in zijn omgeving weet hij mensen te inspireren om buiten de eigen kring toepassing te vinden", voegt de jury toe. "Dit zien we bijvoorbeeld terug in het feit dat vorig jaar zijn voormalig promovendus Mark Beker de FOM Valorisatiehoofdstuk Prijs heeft gewonnen. Maar ook andere onderzoekers zijn zich onder zijn supervisie gaan toeleggen op valorisatieactiviteiten."

Van den Brand zal de prijs gebruiken voor de verdere ontwikkeling van sensortechnologie. "We hebben nu sensoren met grootste gevoeligheid en dynamisch bereik in de seismische industrie en met dit prijzengeld kunnen we deze voorsprong verder uitbouwen," aldus van den Brand.

Meer informatie:
Afdeling Wetenschapscommunicatie – mail – 020-5925075
Prof. Dr. Jo van den Brand – mail – 020-5922015