ALICE Thesis Award voor Nikhef-promovendus

19 maart 2015
Deepa Thomas, vorig jaar gepromoveerd bij prof. Thomas Peitzmann en dr. André Mischke, beiden onderzoekers bij Nikhef, heeft de ‘ALICE thesis award’ 2014 gewonnen. ALICE is één van de experimenten met de deeltjesversneller Large Hadron Collider (LHC) van CERN en levert jaarlijks zo’n 75 proefschriften op. Met haar proefschrift ‘Jet achtige correlaties van zware quark deeltjes in proton-proton en lood-lood botsingen in ALICE’ heeft Thomas volgens de ALICE Thesis Committee een belangrijke bijdrage aan het experiment geleverd en dit uitstekend beschreven. Haar promotie werd gefinancierd uit de ERC-Starting/Consolidator Grant van André Mischke.  

Het ALICE experiment onderzoekt de eigenschappen van materie onder de extreme omstandigheden zoals die kort na de oerknal bestonden. Natuurkundigen vermoeden dat het heelal toen bestond uit quark-gluonplasma, een gloeiend hete en zeer compacte soep van elementaire deeltjes. Met de LHC, de grootste en krachtigste deeltjesversneller ter wereld, is het de afgelopen jaren voor het eerst goed gelukt om dit quark-gluonplasma te maken. Experimenteel natuurkundigen onderzoeken met de speciaal voor dit doel gebouwde detector ALICE hoe deze ‘oersoep’ zich gedraagt.

Vervalselektronen van zware hadronen

Deepa Thomas onderzocht de zogenaamde vervalselektronen van zware hadronen. Deze zware hadronen ontstaan uit botsingen van de zware quarks met andere deeltjes in het quark-gluon plasma. De ‘oersoep’, met een temperatuur 100.000 keer zo hoog als de kern van de zon en een energiedichtheid 100 keer zo groot als in een atoomkern, bestaat te kort om waar te nemen. Met ALICE kunnen wel de vervalselektronen van zware hadronen worden gemeten. Hieruit leidde Thomas informatie af over de eigenschappen van het quark-gluon plasma.

Steile leercurve

“Mijn projectvoorstel was ambitieus, maar dankzij Deepa heb ik mijn ambities kunnen waarmaken, aldus Mischke. “Ik ben vanaf het begin af aan onder de indruk geweest van de grondige aanpak en steile leercurve van Deepa. In combinatie met haar uitstekende beheersing van de modernste software, haar goede organisatorische en communicatieve vaardigheden en haar grote inzet leidde tot een snelle voortgang van haar werk. Hierdoor heeft ze zich binnen ALICE en ons instituut ontwikkeld tot de expert op het gebied van elektronen-metingen.”

Beoordeling

De ALICE ’Thesis Committee’ beoordeelt de genomineerde proefschriften op de relevantie voor het onderzoeksveld, de kwaliteit van de bereikte resultaten, de uitvoering van het onderzoek, de originaliteit van de methode en de didactische kwaliteit van het proefschrift. De prijs wordt alleen toegekend aan een proefschrift dat op al deze punten hoog scoort.

Deepa Thomas

Deepa Thomas werkt sinds haar promotie als postdoc aan de University of Texas in Austin. De uitreiking van de prijs vindt plaats op vrijdag 13 maart op CERN. 

Bron: www.uu.nl