20-jarig jubileum LHCb-samenwerkingsverband

13 november 2015

In Augustus 1995 werd bij CERN een intentieverklaring ingediend voor LHCb, ’s werelds eerste experiment dat zich volledig richt op b-fysica bij de Large Hadron Collider (LHC). Het LHCb-samenwerkingsverband vierde het 20e jubileum van dit moment tijdens een feestelijke bijeenkomst.

Marcel Merk is de huidige programmaleider van de Nikhef-groep LHCb. Hij was samen met zijn Nikhef-collega Werner Ruckstuhl 20 jaar geleden betrokken bij de oprichting van het LHCb-samenwerkingsverband. Merk: "We vieren het 20-jarige jubileum van het LHCb-samenwerkingsverband. Nikhef was een van de oprichters van dit samenwerkingsverband waarbij we in eerste instantie onder leiding van Werner Ruckstuhl aan de wieg stonden van het ontwerp van de zogenaamde tracking detectoren. De LHCb-detector is momenteel voor het vierde jaar data aan het verzamelen en werkt boven alle verwachtingen."

Nu, 20 jaar later, telt de onderzoekscollaboratie 1155 leden van 69 instituten in 16 landen.

Lees meer over het jubileum in het artikel op de website van de LHCb-collaboratie: http://lhcb-public.web.cern.ch/lhcb-public/Welcome.html#LHCb20

Meer informatie:
Afdeling Wetenschapscommunicatie – mail – 020 5925075
Prof. Dr. Marcel Merk – mail – 020-5925107