Nikhef begint Paperclip: uitlegvideo’s (3 min.) bij nieuwe publicaties

24 April 2019

Het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef) lanceert deze week het video-project Paperclip. Eén van de auteurs van een nieuwe wetenschappelijke publicatie legt daarin op eenvoudige wijze uit waar het in de betreffende paper om draait. De auteur schrijft en schetst in close-up de hoofdzaken terwijl hij of zij praat.

De Engelstalige video’s duren maximaal 3 minuten en zijn gericht op lekenpubliek met enige belangstelling voor de deeltjesfysica. Ze zijn beschikbaar op de Nikhef-website en via Youtube. De eerste video is gemaakt met prof. Patrick Decowski van Nikhef/UvA die het nieuwe Nature-omslagartikel uitlegt over het traagste radioactieve verval dat ooit is gemeten in het XENON-project in Gran Sasso, Italië. Nikhef is daarbij nauw betrokken, en Decowski een van de auteurs.

Het video-project is een initiatief van Nikhef-onderzoeker en natuurkundepopularisator Ivo van Vulpen en hoofd communicatie bij Nikhef, Martijn van Calmthout. ‘De Paperclip-video’s zijn een beetje als het aloude lekenpraatje bij promoties, waar de promovendus kort voor niet-specialisten vertelt wat hij of zij gedaan heeft en wat dat opleverde’, zegt Van Calmthout.

Van Vulpen benadrukt dat vooral jonge auteurs in een onderzoeksteam op deze manier ook in beeld kunnen komen. In de deeltjesfysica omvatten de auteurslijsten van artikelen vaak tientallen of zelfs honderden namen. Behalve voor actuele publicaties kan Paperclip ook worden ingezet bij promoties van Nikhef-promovendi.

De Paperclip-video’s hebben een vaste opbouw, waarbij steeds vier vragen aan de orde komen: waar gaat de paper over, wat willen we leren, wat hebben jullie gevonden, wat betekent dat? De benodigde fragmenten, titelkaarten en muziek zijn vrij beschikbaar, en te editen in iMovie. Door het vaste formaat kunnen de video’s met bescheiden middelen worden gemaakt, desgewenst ook door auteurs zelf. Binnen Nikhef heeft inmiddels een aantal onderzoeksprogramma’s interesse getoond voor het project. Van Vulpen hoopt ook collega’s buiten het instituut te kunnen betrekken, om te beginnen binnen de ATLAS-collaboratie waaraan hij verbonden is.

Voor meer informatie: Martijn van Calmthout, hoofd communicatie Nikhef 06-46637876