Neutrinojagers KM3NeT in nieuwe Youtube video

8 July 2019

De aanleg van de nieuwe KM3NeT neutrinotelescoop in de Middellandse Zee speelt een prominente rol in een nieuwe videodocumentaire over neutrinojagers en hun instrumenten van Deutsche Welle op Youtube. In de documentaire van ruim 40 minuten is ondermeer de plaatsing te zien van de eerste detectorstring 40 kilometer uit de kust bij Toulon, ruim een jaar geleden.

Inmiddels telt de onderwatertelescoop voor kosmische neutrino’s vier strings, maar uiteindelijk zullen dat er honderden moeten worden. De onderdelen vormen uiteindelijk een meetnetwerk voor kosmische neutrino’s vormen met een watervolume van tien kubieke kilometer. De waarneming zijn bedoeld om te achterhalen waar de neutrino’s vandaan komen en hoe ze aan zoveel energie komen.

De detectorlijnen hebben lichtsensoren die in de donkere diepzee Cherenkov-licht opvangen van snelle muonen die vrijkomen als een neutrino op een atoomkern in het water botst. De bollen met lichtsensoren, zogeheten domes, worden ondermeer door Nikhef gebouwd. De film gaat ook over de Icecube-neutrinodetector in het ijs van de Zuidpool, die enkele jaren geleden de eerste hoogenergetische neutrino’s uit de kosmos vastlegde.