Han Dols (CERN) roemt startup-netwerk Nikhef

20 November 2019

Han Dols, hoofd Business Development bij CERN, roemt het startup-netwerk rond Nikhef. “Ik vind het prachtig om te zien dat in Nederland steeds meer van onze CERN-technologie en -kennis wordt omarmd,” aldus Dols in een interview in Technisch Weekblad. Dols werd geïnterviewd tijdens de reis voor journalisten die Nikhef in september organiseerde naar CERN.

Een Nederlands voorbeeld dat gebruikmaakt van CERN-technologie is Medipix. Dit is een pixeldetector voor beeldvorming en detectie van deeltjes. Die technologie is omarmd door onder andere Malvern Panalytical en Amsterdam Scientific Instruments, twee bedrijven die wetenschappelijke instrumenten maken. Han Dols: “Zij verkopen nu wereldwijd deze producten, gebaseerd op de CERN-technologie. Dat is een win-winsituatie waar we trots op zijn.”

Han Dols
Han Dols, hoofd Business Development bij CERN

Dols zoomt ook even in op de ‘big data’-technologie van CERN die in Amsterdam wordt gebruikt door hersenonderzoekers. Dols: “We weten dat in Root (een open source software platform voor van CERN) geavanceerde data analytische en deep learning technieken zitten, die ook zinvol zijn voor toepassingen buiten de fysica. Daarom hebben we een aantal maanden geleden met Amsterdam Center for Entrepreneurship gekeken waar deze tools ingezet zouden kunnen worden.”

Er is nu bijvoorbeeld een team bezig met het idee om EEG-signalen te analyseren om te kijken of AI kan herkennen hoe angstig een patiënt zich voelt. Dit kan gebruikt worden om real-time een VR-omgeving aan te passen waarbinnen de patiënt voorzichtig zijn eigen grenzen kan verleggen.

Lees hier het hele interview in Technisch Weekblad.