Collegereeks Leidse Muurformules bij Universiteit Leiden met Nikhef-onderzoekers

2023-10-13 11:15 | 2023-12-15 13:00

Leiden heeft een rijke historie aan natuurkundige ontdekkingen. Zo verdienden Heike Kamerlingh Onnes, Hendrik Lorentz en Pieter Zeeman hun Nobelprijs in de sleutelstad voor de ontdekking van supergeleiding en het Zeemaneffect. En bijvoorbeeld de brekingswet van Snellius staat al sinds begin zeventiende eeuw in schoolboeken over de hele wereld. Geïnspireerd door de prachtige muurgedichten die dankzij Stichting TEGEN-BEELD de Leidse binnenstad sieren, zorgen natuurkundigen Sense Jan van der Molen en Ivo van Vulpen dat er nu ook historische formules op de muren in die binnenstad pronken. Ze realiseerden zich dat de schoonheid van een formule ook voelbaar is zonder hem precies te begrijpen, zoals we ook de rijkdom inzien van buitenlandse poëzie.

HOVO biedt aan de hand van de Leidse formules een cursus aan die niet alleen iets vertelt over de geschiedenis van de natuurkunde in Leiden en de impact van de formules op de wereld, maar ook over de achtergrond van de betreffende formules en de wetenschappers die eraan werkten.

Docenten van de collegereeks zijn o.a. Nikhef-onderzoekers Ivo van Vulpen en Jorinde van de Vis, oud-Nikhef-onderzoeker Jan-Willem van Holten en Nikhef’s hoofd communicatie Martijn van Calmthout.

Voor meer informatie (data, tijden en hoe te boeken): kijk op de website van Universiteit Leiden