DIMENSIES

Nikhef lanceerde in het voorjaar van 2019 een nieuw eigen publieksmagazine. Het blad geeft tweemaal per jaar een actuele indruk van het levendige wetenschapsbedrijf op een groot onderzoeksinstituut als Nikhef. Behalve de wetenschap en techniek, staat ook de mens centraal in het blad, dat NikhefDIMENSIES heet.

NikhefDIMENSIES verschijnt in het voor- en najaar in een eigenzinnig formaat. Het magazine wordt gratis verspreid onder de relaties van het instituut, van studenten en scholieren tot bedrijven en beleidsmakers.

Het blad vervangt het traditionele jaarverslag van Nikhef. ‘Waar we naar streven is een actueel en toegankelijk visitekaartje voor het instituut, dat mensen van Nikhef letterlijk kunnen uitdelen aan relaties en contacten’, zegt hoofd communicatie van Nikhef en oud-Volkskrantjournalist Martijn van Calmthout.

Klik op de voorpagina om NikhefDIMENSIES van april 2019 te lezen

Het blad mikt nadrukkelijk in toon en presentatie op een algemeen publiek, van scholieren en studenten tot beleidsmakers en industrie. Daarbij is er ook veel aandacht voor de menselijke kant van het wetenschapsbedrijf, zowel in de verhalen als in het beeld. In zijn voorwoord in de eerste editie onderstreept Nikhef-directeur Stan Bentvelsen het grote belang van de menselijke dimensie in de natuurwetenschap. ‘Hoe abstract ons vak soms ook kan lijken.’

Eerste nummer NikhefDIMENSIES – voorjaar 2019

In het eerste nummer van NikhefDIMENSIES staat het intensieve verbeterwerk centraal dat momenteel gebeurt aan een groot aantal experimenten waarin Nikhef internationaal betrokken is, met name bij CERN in Genève en in het Italiaanse Gran Sasso en bij Pisa. Nikhef ontwerpt, bouwt en installeert samen met andere instellingen een groot aantal onderdelen en systemen voor grote detectoren in Genève en elders. Tegelijk blijven de onderzoekers druk met wetenschappelijke analyses van de eerdere metingen met versnellers en detectoren.

Het eerste nummer van NikhefDIMENSIES besteedt ook aandacht aan de gestage toenadering van astronomie en fysica nu telescoopbeelden steeds vaker kunnen worden aangevuld met metingen van zwaartekrachtsgolven, kosmische straling en neutrino’s uit kosmische bronnen. De Amsterdamse graficus Floris Tilanus tekende in opdracht speciaal voor het blad twee weken live een dromerige diepzee-impressie van het Nikhef-gebouw in Amsterdam gecombineerd met een nieuwe neutrinodetector in de Middellandse Zee. Deze prent is inmiddels op groot formaat tentoongesteld in het Nikhef-gebouw.

Van NikhefDIMENSIES is hier een online versie beschikbaar (klik op de voorpagina rechts om het te lezen), gedrukte exemplaren kunnen besteld worden via info@nikhef.nl voor zover de voorraad strekt.

Het tweede nummer van NikhefDIMENSIES – najaar 2019

Het tweede nummer van NikhefDIMENSIES komt in oktober uit. Zodra het nummer uit is, kunt u de PDF hier bekijken.