Ken je die van de tunnel die dichtging?

14 June 2019

Nikhef werkt mee aan de bouw van de nieuwe XENONnT-detector voor donkere materie op Gran Sasso in Italië. Technisch coördinator Auke-Pieter Colijn is vrijwel wekelijks ondergronds in Italië en houdt een blog bij over de werkzaamheden.

Onze tunnel is toch niet dichtgegaan. Op het allerlaatste moment is de Italiaanse overheid in actie gekomen en is bepaald dat de tunnel hoe dan ook open blijft. Dat is goed nieuws voor ons. Anders hadden we al onze mooie plannen voor de installatie van XENONnT in de diepvries kunnen doen. Dat terwijl we in een harde competitie verwikkeld zijn met onze Amerikaanse concurrenten, die op dit moment bezig zijn het Lux-Zeplin, of kortweg LZ, experiment in elkaar te zetten. Afgelopen week op een conferentie een praatje van LZ gezien. Ze gaan erg snel op het ogenblik, maar ik denk dat we net iets eerder gaan starten met XENONnT. Bovendien denk ik dat ze een paar extreem risicovolle keuzes hebben gemaakt, waardoor ze met een beetje pech niet zo gevoelig zullen zijn voor donkere materie als ze nu denken. Waarschuwing: dit kan wishful thinking zijn van mijn kant…

In Gran Sasso gaan we inmiddels in hoge snelheid verder met de bouw van XENONnT. En ook op verschillende instituten, waaronder Nikhef, maken de freesmachines overuren om ervoor te zorgen dat alle componenten op tijd klaar zijn voor installatie. Het meest spannend zijn nu de cryostaatvaten die worden gemaakt bij een bedrijf, Construzione Generali, bij Milaan. Na mijn bezoek in april zijn ze daar hard verder gegaan met snijden, frezen en lassen. De cryostaatvaten dienen als grote thermoskannen waarin wij ons vloeibaar xenon met detector houden. Over drie weken komen ze naar het lab en kunnen we beginnen met het testen van al onze cryogene koelapparatuur. Het wordt een koude zomer op Gran Sasso.

Verder hebben we de nodige akkefietjes met regelgeving, maar we lossen alles op dankzij onze zeer creatieve technici op het lab. Het laatste bureaucratische feestje gaat over xenon dat in Japanse gasflessen is aangeleverd op Gran Sasso. Helaas mogen alleen gasflessen naar het ondergrondse lab worden gebracht die zijn goedgekeurd volgens Europese regelgeving.  We hebben dus de keuze om of in gevecht te gaan met de regelgeving, of ons gas in Europese flessen te stoppen. Het laatste is werk, maar dus wel waar we nu mee bezig zijn.

Het is hier trouwens nu super-zomer. Morgenmiddag gaan we met het hele team lunchen op de berg in plaats van eronder.