Bezoek HvA docenten ED&I aan CERN

6 June 2018

Op 22 maart organiseerde Nikhef een bezoek aan CERN voor 10 docenten van de opleiding Engineering, Design & Innovation (ED&I) aan de Hogeschool van Amsterdam. Sinds 1 februari doen drie studenten van de opleiding hun afstudeerstage op CERN, het was een goed moment voor een bezoek.

Donderdagochtend begon met een bezoek aan de ALICE-detector. ALICE is een van de vier experimenten bij de Large Hadron Collider (LHC). Het onderzoek van ALICE richt zich vooral op quarks en gluonen, de elementaire deeltjes die opgesloten zitten in protonen en neutronen.

 

De rondleiding bij ALICE werd verzorgd door Marco van Leeuwen. Marco begon direct uitleg te geven over de detector, waarvan een tekening levensgroot op het gebouw te zien is. Daarna ging de groep langs de control room naar de expositieruimte waar onderdelen van de detector staan en een korte animatiefilm te zien is. Er was veel ruimte tot het stellen van vragen en dat gebeurde dan ook. Vervolgens gingen we met de lift 60 meter onder de grond naar de detector, wat gelukkig nog net mogelijk was, want de week na ons bezoek gingen er weer protonen door de versneller-ring en dan is toegang tot de LHC-detectoren niet meer mogelijk.

Meer informatie over ALICE

Het volgende bezoek was aan de ABT (Accelerator Beam Transfer) groep. Die is verantwoordelijk voor de zogenaamde septum en kicker magneten. Deze magneten zijn nodig om de protonen bundel van de ene versneller naar de andere te leiden. Diverse ontwikkelingen zijn gaande om de efficiency van de transfer van de bundel te verhogen. In een grote hal staan de verschillende magneten opgesteld voor testen. Wim Weterings en Jan Borburgh verzorgden de rondleiding en legden de verschillende technologieën uit die binnen hun afdeling toegepast worden. Bij deze afdeling is ook een student van de HvA werkzaam.

Meer informatie over de ABT-groep

Na een korte lunch ging de groep op weg naar ProtoDUNE (Deep Underground Neutrino Experiment). Voor dit experiment worden op CERN twee prototypen gemaakt: er zijn twee grote vaten van 10x10x10 meter in aanbouw die in de toekomst gevuld worden met vloeibaar Argon. We mochten de clean room in en konden binnen in de vaten kijken. Milo Vermeulen gaf de rondleiding en vertelde boeiend over de wetenschappelijke doelen.

Meer informatie over ProtoDUNE

 

Vervolgens zijn we naar het CCC (CERN Control Centre) gegaan. Vanuit het CCC worden alle versnellers op CERN bestuurd. Er gebeurt veel meer dan alleen de LHC. Rende Steerenberg gaf uitleg over de werking van de deeltjesversnellers en ook hoe de diverse versnellers “samenwerken” en de verschillende experimenten bedienen. Ook kwamen de systemen ter sprake die nodig zijn om de bundel protonen te kunnen meten. We mochten dit keer ook de control room zelf in, waar we konden zien dat de eerste protonen al weer door de Linac, Booster, PS en SPS-versnellers gingen (maar nog niet in de LHC). De vele lege flessen champagne langs de kant vielen op. Elke fles kenmerkt een succes van de LHC.

Meer informatie over het CCC

Het laatste bezoek was aan het ATLAS New Small Wheels project. Ook hier werkt een student van de HvA aan het ontwikkelen van een installatietool. In een grote hal worden de detectoren gemonteerd tot een geheel van een schijf met een diameter van 12 meter. Patrick Ponsot gaf uitleg over het project en de uitdagingen. Het plan is om de detector in 2020 te installeren.

Meer informatie over ATLAS