Nationaal instituut voor subatomaire fysica

Neem deel aan de CERN "Beamline for Schools" wedstrijd 2016

CERN biedt aan leerlingen van het middelbaar onderwijs van de hele wereld de kans om een wetenschappelijk experiment uit te denken en uit te voeren aan een bundel van een CERN versneller. Is er nog een betere manier om fysica te leren? Nu al voor het derde jaar staat de Beamline for Schools (Bundellijn voor Scholen) wedstrijd open voor teams van ten minste 5 leerlingen vanaf 16 jaar, met ten minste één volwassen begeleider of “coach”. Je vindt alles over de bundellijn en de mogelijkheden via cern.ch/bl4s. Bedenk een eenvoudig, creatief experiment en zend je uitgeschreven voorstel en een korte video in voor eind maart 2016. Voorgaande winnaars hebben webcams en zelfgemaakte kristallen getest in de deeltjesbundel, anderen hebben bestudeerd hoe deeltjes vervallen en hoge-energie gammastralen onderzocht. Wat ga jij doen?

17 Nov 2015 – Registratie open
Registreer de naam van je team en de contactgegevens van je coach, zodat je vanaf dan updates ontvangt per e-mail.

31 Mar 2016 – Limietdatum voor het indienen van je voorstel
Zend je voorstel (1000 woorden) en een video van 1 minuut voor middernacht in. (Beide in het Engels)

Jun 2016 – Winnaars worden bekendgemaakt
CERN geeft een shortlist met 10 tot 20 teams vrij. Eén (of twee) teams mogen naar CERN komen.

Bij voorkeur Sep 2016 – De winnaars voeren hun experiment uit op CERN
De precieze data worden afgesproken tussen CERN and het (/de) winnende team(s).


Prijzen: Alle deelnemers ontvangen een certificaat. Teams op de shortlist winnen een BL4S t-shirt voor elk lid van het team, een kosmische-stralingsdetector voor de school en, in een aantal gevallen, de kans om een fysica laboratorium in de buurt te bezoeken. Voor het (/de) winnende team(s) worden 9 leden en maximaal twee volwassen coaches per team uitgenodigd op CERN om gedurende 10 dagen hun experimenten uit te voeren aan de deeltjesversneller. Alle onkosten worden door CERN betaald.


Schrijf je nu in: cern.ch/bl4s


Meer weten?
Bekijk deze video, bezoek onze FAQ pagina of contacteer beam-line-4-schools
Voor vragen in het Nederlands contacteer: Dirk Ryckbosch (België), Sascha Caron (Nederland)


----- Beamline for Schools is een CERN & Society project, in 2016 gedeeltelijk gesponsord door de Alcoa Foundation en National Instruments.

 

Bron: CERN