WEEKBLOG Gran Sasso – Hoe kom je op Gran Sasso?

31 januari 2019

Nikhef werkt mee aan de bouw van de nieuwe XENONnT-detector voor donkere materie op Gran Sasso in Italië. Technisch coördinator Auke-Pieter Colijn is vrijwel wekelijks ondergronds in Italië en houdt een blog bij over de werkzaamheden. Vandaag:

Hoe kom je op Gran Sasso?

21 januari is de verjaardag van mijn dochter. Eerst naar Nikhef, daarna thuis eten met familie (13-jarige wil liefst sushi eten), daarna naar Schiphol voor vlucht van 21.00 uur naar Rome. Samen met onze nieuwe promovendus Joran Angevaare. Hij is bij ons in de groep afgestudeerd, en vervolgens zijn eigen weg ingeslagen en geëindigd bij een patentbureau. Gelukkig op tijd bedacht hij dat hij wilde promoveren in onze donkere materie groep: vorige week begonnen en nu mee naar de eerste technische vergadering van het XENONnT-experiment. Valt niet mee om een leuke bar te vinden op Fiumicino vliegveld, maar uiteindelijk gelukt om een biertje te drinken in het Hilton.

De vergadering

Dinsdagochtend om 07.00 uur naar Gran Sasso gereden, door de regen in Rome, door de sneeuwstorm in de bergen. Iets te laat op het lab: we vergaderen met 60 collega’s over ons werk het komende half jaar om het XENONnT experiment te bouwen, zonder radioactieve achtergronden en op tijd. Zoals gebruikelijk loopt de vergadering weer lelijk uit de hand – de sfeer is goed, maar iedereen wil vragen stellen. Om 17.30 uur waren we bij het agendapunt van 16.00 uur. Niet zo best, maar het is wel eens erger geweest.  Ik vind het enorme enthousiasme en de inzet van mijn collega’s wonderbaarlijk: er is een goede sfeer. Er is een algemeen gevoel van vooruitgang. De komende weken gebeurt er veel op het lab. We gaan hard aan de slag met opbouwen van de infrastructuur voor XENONnT en natuurlijk de sloop van het XENON1T experiment.

Het diner

Aan het einde van de eerste vergaderdag hebben we de goede gewoonte om met z’n allen ergens te gaan eten. Is altijd een feest in Italië. Een van onze technici – Roberto – heeft een supergoed restaurant gevonden. Hij had vooraf uitstekend nagedacht, want na een hele dag zitten, is een stand-up diner een plezierige afwisseling. Ik heb mezelf goed beschermd door als de ‘Bob’ naar het diner te gaan: de dag na het diner ben ik weer zo fris als een hoentje.

Het hotel

Ik verblijf altijd in hetzelfde hotel als ik naar Gran Sasso ga: Nido dell’Aquila. Ofwel het adelaarsnest. Ben inmiddels bijna onderdeel van de familie. Heb deze keer een bijzondere kamer gekregen: de suite. Heel groot, heel mooi, met eigen open haard. Ik slaap in hetzelfde bed waar ooit paus Johannes Paulus de 2e heeft geslapen. De heilige geest heeft mij overigens verder niet geholpen, want de laatste twee dagen lig ik met koorts, griep, en een stevige dosis zelfmedelijden in bed. Met Joran en onze twee MSc-studenten terug naar Rome. De MSc-studenten – Thomas & Davey – hebben de afgelopen twee weken geholpen met XENONnT: ze weten nu hoe het is om in een cleanroom te werken.