Weekblog Gran Sasso: Nieuwe collega’s

1 april 2019

Nikhef werkt mee aan de bouw van de nieuwe XENONnT-detector voor donkere materie op Gran Sasso in Italië. Technisch coördinator Auke-Pieter Colijn is vrijwel wekelijks ondergronds in Italië en houdt een blog bij over de werkzaamheden. Deze week:

Deze week weer op Gran Sasso, net als vorige week. Zitten met ons experiment in een lastige fase. Veel dingen moeten gelijktijdig worden gemaakt en schoongemaakt en in elkaar gezet worden. Iedere stap kost meer tijd dan oorspronkelijk gedacht en we hebben en er zijn hier en daar onvoorziene problemen. Een week vertraging omdat het ultrasone bad waarin we onze detector componenten schoonmaken zelf niet helemaal schoon is. Kost tijd om dat uit te vinden. Overigens wel een prachtige techniek, dat ultrasoon schoonmaken. Blijkbaar maakt het ultrasone geluid piepkleine bubbels in onze schoonmaakvloeistof. Als deze bubbels een oppervlak bereiken spatten ze uit elkaar, waardoor het oppervlak wordt schoongemaakt. Knap dat iemand dat heeft kunnen bedenken. Maar ja, vertraging dus, terwijl we al meerdere tegenslagen in onze planning achter ons hebben. De meeste projecten waaraan ik heb gewerkt gaan door een dergelijke, lastige fase. Voordeel is dat als je de bodem van het dal hebt bereikt, het alleen nog maar beter kan gaan.

Het project waarvoor onze groep verantwoordelijk is gaat overigens uitstekend. De technici op Gran Sasso hebben in een paar dagen onze componenten van de detectordraagstructuur (mooi woord) bewerkt, zodat deze klaar is om de veel grotere en dus zwaardere XENONnT detector te dragen. Ik ben enorm blij met de inzet en expertise van de Gran Sasso technici.

Ook op sociaal gebied gaan de zaken goed. We hebben sinds kort een paar nieuwe groepen bij ons experiment gekregen uit Japan. Naast het feit dat ze een behoorlijke hoeveelheid xenon meenemen en dat ze essentieel zijn voor de bouw van een paar belangrijke componenten van XENONnT, zijn het zeer plezierige collega’s. Ik heb gisteren met een paar collega’s na het werk een biertje gedronken in l’Aquila (stad vlakbij Gran Sasso). Daarna gingen de Italianen eten met hun familie (mama?) en ben ik overgebleven met de Japanse collega’s. Terecht gekomen in een van de beste restaurants van l’Aquila. Uitgebreid gegeten, veel plezier gehad en ook veel geleerd over Japan. Blijft geweldig om in een dergelijke internationaal experiment te werken.

Overigens was dit mijn laatste bezoek aan Gran Sasso voor de komende tijd. Vanaf volgende week geef ik mijn jaarlijkse college Quantummechanica aan de 1e jaars UvA studenten. Kan en wil dan niet te veel op reis. Uiteraard blijf ik werken aan mijn experiment, maar wel op afstand.

Apparatuur op de freesbank van de Gran Sasso mechanische werkplaats